Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuva aicina savas kaimiņvalstis nepirkt elektroenerģiju, kas tiks ražota Baltkrievijā un Krievijas Kaļiņingradas apgabalā pašlaik celtās atomelektrostacijās (AES), vēsta portāls "Delfi.lt".

Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis vērsies pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar piedāvājumu apspriest jautājumu par elektroenerģijas iepirkšanu no trešajām valstīm, kuras izmanto nedrošas AES.

"Ir jādod skaidrs signāls, ka elektroenerģija, kas ražota pārkāpjot starptautiskos kodoldrošības reglamentus, bez drošības un ietekmes uz vidi starpvalstu novērtējuma, netiks pieņemta Eiropas Savienībā (ES)," norādīts ministra paziņojumā.

Tāpēc šis jautājums ir nekavējoties un rūpīgi jāapspriež reģionālā, bet pēc tam ES līmenī, lai panāktu vienādus nosacījumus elektroenerģijas tirdzniecībā ar šīm valstīm, teikts ministra vēstulē.

Baltkrievija savu pirmo AES sākusi celt 2013. gadā, liecina informācija Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras interneta vietnē. Pirmais Krievijā ražotais energobloks būs gatavs darbam 2018. gadā, bet otrais – 2020. gadā.

Savukārt Krievijas anklāvā pie Baltijas jūras – Kaļiņingradā – kopš 2010, gada tiek celta Baltijas AES, kuru plānots pabeigt ap 2017. gadu. Šīs stacijas saražoto elektrību Krievija plānoja izmantot Kaļiņingradas apgabala apgādāšanai, kā arī eksportam uz ES valstīm. 2013. gadā projekts uz laiku tika apturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!