Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien aicinājusi Krieviju atbrīvot trīs svētdien Kerčas šaurumā aizturētos Ukrainas kuģus un to apkalpi, izbeigt agresīvas darbības pret šo valsti un atjaunot brīvu kuģu satiksmi Azovas jūrā.

"Aicinām starptautisko sabiedrību stingri nosodīt Krievijas neattaisnojamās darbības un darīt visu, lai tās nekavējoties tiktu izbeigtas," uzsvērts ministrijas pieņemtajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Krievijas rīcība ir pretlikumīga un provokatīva, "pārkāpj Ukrainas suverenitāti, teritoriālo nedalāmību un būtiskus starptautisko tiesību principus un to nevar kvalificēt citādi kā vien atklātu militāras agresijas aktu pret Ukrainu".

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pirmdien telefonsarunā ar savu Ukrainas kolēģi Pavlo Kļimkinu apliecinājis viņam stingru Lietuvas atbalstu.

Tikmēr Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Vītauts Baks paudis pārliecību, ka rietumvalstīm, reaģējot uz Krievijas rīcību, būtu jāieņem stingrāka nostāja un jānosaka Krievijai papildu sankcijas.

Kā uzsvēris Ukrainas vēstnieks Lietuvā Volodimirs Jacenkivskis, situācija ir kritiska ne tikai Ukrainai.

"Tā ir ļoti bīstama situācija mums visiem, kas dzīvojam Eiropā," viņš sacījis žurnālistiem Seimā pēc tikšanās ar Baku.

Jau ziņots, ka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainas karakuģiem paziņojusi, ka Krievija īsteno tiešu un agresīvu karu pret Ukrainu.

"Ir acīmredzams, ka Krievija īsteno tiešu un agresīvu karu pret Ukrainu un turpina ciniski pārkāpt starptautiskās vienošanās un savas saistības," Grībauskaites teikto pirmdien citējis prezidentes preses dienests.

Grībauskaite uzsvērusi, ka Lietuva stingri nosoda Krievijas rīcību Kerčas šaurumā un aicina "nekavējoties atbrīvot nelikumīgi sagrābtos kuģus un to komandas".

Lietuva ir gatava palīdzēt Ukrainai, "mobilizējot starptautiskās sabiedrības atbalstu", viņa piebildusi.

Jau vēstīts, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bija devies uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot sešus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, paziņojušas Ukrainas varasiestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!