Foto: TASS/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi aizliegt ierīkot lidostās Ķīnas valsts uzņēmuma "Nuctech" ražotās bagāžas kontroles rentgeniekārtas, atzīstot, ka tās var apdraudēt valsts drošību.

"Valdība atzinusi, ka darījums neatbilst nacionālās drošības interesēm," ziņu aģentūru BNS informējusi premjerministres Ingrīdas Šimonītes pārstāve Rasa Jakilaitiene.

Ministru kabinets īpaši sasauktā sēdē izskatīja negatīvo atzinumu, ko attiecībā uz šīm iekārtām janvārī sniedza valdības komisija, kas pārbauda no nacionālās drošības viedokļa svarīgus darījumus. Kā tobrīd norādīja premjeres pārstāve, komisija "balstījusies uz institūciju sniegtu informāciju, kuru nevar izpaust atklātībā".

"Nuctech" piedalījās konkursā par bagāžas kontroles sistēmu ierīkošanu Lietuvas lidostās.

Pie valdības komisijas jautājumā par šīm Ķīnas investīcijām vērsās Lietuvas valsts lidostu operators "Lietuvos oro uostai" un Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs, "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas deputāts Laurīns Kasčūns, kurš brīdināja, ka "Nuctech" rentgeniekārtas lidostās var iegūt datus par pasažieriem un bagāžu, kas saskaņā ar Ķīnas likumiem būtu pieejami šīs valsts izlūkdienestiem un drošības dienestiem.

"Nuctech" šīs apsūdzības noraida, skaidrojot, ka iekārtas, kas piedāvātas Lietuvai, tiek ražotas Polijas rūpnīcā netālu no Varšavas, "ievērojot visstingrākos Eiropas Savienības un nacionālos darbības un drošības standartus".

Lietuvas tiesību akti noteic, ka "Lietuvos oro uostai", kas pārvalda starptautiskās Viļņas, Kauņas un Palangas lidostas, iekļauta pirmās kategorijas nacionālajai drošībai svarīgu uzņēmumu sarakstā.

Laikraksts "Wall Street Journal" pērn jūnijā ziņoja, ka ASV drošības dienesti izvērsuši aktīvu kampaņu pret "Nuctech" darbību Eiropā, cenšoties pārliecināt Eiropas valstu valdības atteikties no šīs kompānijas ražotajām kravu, bagāžas un pasažieru pārbaudes sistēmām, kas jau ieviestas lidostās, jūras ostās un robežkontroles punktos daudzviet Eiropā.

Kā uzskata kritiķi, "Nuctech" zemo cenu stratēģija vedina domāt, ka uzņēmums darbojas nevis uz komerciāliem pamatiem, bet cenšas nodrošināt kontroli pār stratēģisko infrastruktūru.

Lietuvas izlūkdienesti pagājušajā gadā brīdināja, ka "Ķīnas vēlme iegūt tehnoloģisku pārākumu un aktīvā investīciju izplatība pastiprina citu valstu ievainojamību un rada risku zaudēt kontroli pār infrastruktūru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!