Foto: Publicitātes foto

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis Tabakas kontroles likuma grozījumus, kas aizliedz smēķēt automašīnās, kur atrodas topošās māmiņas, bērni vai pusaudži vecumā līdz 18 gadiem, vēsta "Vz.lt".

Šos grozījumus atbalstījuši 49 deputāti, pret tiem balsojuši trīs, un vēl 28 parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

"Gribu pievērst Seima zāles balkonā esošo jauniešu uzmanību - ja šo likumu parakstīs prezidente, vairs nevarēs pūst dūmus tajās mašīnās, kur atrodas bērni vai sievietes gaidībās," uzsvēris viens no grozījumu iniciatoriem deputāts Antans Matuls. "Šā likuma neievērošana tiks pielīdzināta administratīvajam pārkāpumam."

Pēc viņa teiktā, smēķēšana mūsdienu pasaulē ir viens no galvenajiem cilvēku priekšlaicīgas nāves un invaliditātes cēloņiem. Pasaulē tā ik gadus prasa aptuveni sešu miljonu aktīvo un 600 000 pasīvo smēķētāju dzīvības. Lietuvā no smēķēšanas izraisītām slimībām gadā mirst aptuveni 7000 cilvēki.

Kā atgādinājis Matuls, par pasīvās smēķēšanas kaitīgumu liecina izteiksmīgi skaitļi - sadegot tabakai, gan paša smēķētāja organismā, gan vidē nonāk aptuveni 4000 ķīmisko savienojumu, no kuriem apmēram 70 ir kancerogēni. Pierādīts, ka pasīvā smēķēšana palielina plaušu vēža, sirds slimību, insulta, astmas un pēkšņas zīdaiņu nāves risku un palielina iespēju, ka bērns piedzims ar nepietiekamu svaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!