Foto: DELFI
Viļņas apgabaltiesa trešdien aizmuguriski notiesājusi Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Kaļiņingradas nodaļas izlūkošanas daļas priekšnieku Igoru Gostevu un Lietuvas pilsoni Vladimiru Sokolovu, kas vākuši informāciju par bijušās Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites apsardzi.

Gostevam un Sokolovam piespriests attiecīgi desmitarpus un deviņus gadus un trīs mēnešus ilgs cietumsods, trešdien pavēstījusi ģenerālprokuratūra un Valsts drošības dienests.

Abi notiesātie šobrīd atrodas Krievijā, un Lietuva tos izsludinājusi meklēšanā.

Kā norāda Lietuvas drošības iestādes, FDD vervējusi Lietuvas pilsoņus, kam bijusi iepriekšējā darba pieredze un kontakti ar dažādu valsts institūciju pašreizējiem vai bijušajiem darbiniekiem.

Šīm personām bijis uzdots vākt ziņas par Lietuvas Augstāko amatpersonu apsardzes dienesta personālu, kā arī par to, kā tiek nodrošināta valsts vadītāju personiskā, viņu darba telpu un dzīvesvietas apsargāšana.

Tikusi vākta informācija arī par tehniskajām apsardzes sistēmām, cenšoties nodibināt kontaktus ar darbiniekiem, kas par tām atbildīgi.

Apsūdzētie savervētos apgādājuši ar nepieciešamajiem tehniskajiem līdzekļiem, tos instruējuši un nodrošinājuši ar naudas līdzekļiem nepieciešamās sakaru tehnikas iegādei un vīzu nodevu nomaksai ceļojumiem ārpus Eiropas Savienības (ES).

Goteva un Sokolova lieta tika izdalīta no FDD Kaļiņingradas nodaļas virsnieka Nikolaja Fļipčenko lietas.

Fiļipčenko tika aizturēts 2015.gadā. 2017.gada jūlijā Viļņas apgabaltiesa, atzīstot viņu par vainīgu spiegošanā, dokumentu viltošanā un daudzkārtējā nelegālā robežas šķērsošanā, piesprieda Fiļipčenko desmit gadus cietumā.

Tomēr 2019.gadā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda viņu apžēloja. Fiļipčenko tika izdots Krievijai apmaiņā pret diviem par spiegošanu Krievijā notiesātiem lietuviešiem un vienu Norvēģijas pilsoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!