Foto: Shutterstock

Lietuva apstrīdējusi Eiropas Savienības (ES) Tiesā Mobilitātes pakotni, kas padara stingrākus autopārvadātāju darbības noteikumus.

Lietuvas Tieslietu ministrija ES Tiesā iesniegusi divas sūdzības, pieprasot atcelt normas, kuru dēļ cieš Lietuvas autopārvadātāji un kravas auto vadītāji.

"Lietuva stingri nolēmusi aizsargāt savu autovadītāju tiesības un nodrošināt viņu interešu līdzsvaru. Nostiprinot ES iekšējo tirgu, mums jāsaglabā mūsu darbinieku un biznesa konkurētspēja, lai šis sektors netiktu diskriminēts, tam nosakot nepamatotas un neproporcionālas prasības," ministrijas izplatītajā paziņojumā norādījis tieslietu ministrs Elvins Jankevičs.

"Tā dēļ var ciest arī valsts finanses - samazināsies plānotie budžeta ieņēmumi, pieaugs izdevumi," piebildis ministrs.

Lietuva apstrīd Mobilitātes pakotnes normas, kas paredz, ka kravas automobiļiem ik pēc astoņām nedēļām jāatgriežas reģistrācijas valstī, kā arī normas, kas ierobežo kabotāžu - iekšējos pārvadājumus ES valstīs, maina šoferu komandējuma nosacījumus, ierobežo brīvību izvēlēties atpūtas vietu un citus atpūtas apstākļus, lai gan tam nav nepieciešamās infrastruktūras.

Lietuva uzskata, ka šie noteikumi ir pretrunā ES tiesību normām un Eiropas "zaļā kursa" mērķiem, jo paaugstina transporta koridoru noslodzes intensitāti un piesārņojošo izmešu daudzumu, kā arī ierobežo Lietuvas uzņēmējdarbības iespējas citās ES valstīs.

Pēc Lietuvas vērtējuma, visnegatīvāko ietekmi izjutīs mazie uzņēmumi, bez darba paliks gandrīz 35 000 cilvēku, viņiem būs jāizmaksā bezdarbnieka pabalsti 111 miljonu eiro kopsummā, bet valsts iekšzemes kopprodukts saruks par 1,6%.

Mobilitātes pakotni Eiropas Parlaments pieņēma šogad jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!