Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība apturējusi maksājumus Baltkrievijai saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) finansētajām programmām 5,8 miljonu eiro apmērā, ņemot vērā kaimiņvalsts tiesībsargājošo iestāžu vardarbību pret mierīgiem protestētājiem pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, ceturtdien paziņojusi Lietuvas Iekšlietu ministrija.

"Pēc vēlēšanām Baltkrievijā Lietuva uz laiku apturējusi visus maksājumus Baltkrievijai kopīgajos projektos," ziņu aģentūrai BNS pastāstījis iekšlietu ministra vietnieks Tautvīds Tamulevičs.

"Kopējā apturēto maksājumu summa ir 5,8 miljoni eiro. Tāds lēmums pieņemts, novērtējot iespējamos riskus attiecībā uz šo līdzekļu izmantošanu," viņš piebildis.

Par apturētajiem maksājumiem pirmā vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

Kā ziņots, šonedēļ medijos parādījās informācija, ka Lietuvas policija Eiropas Savienības (ES) īstenota Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas sadarbības projekta ietvaros pagājušajā mēnesī nodevusi Baltkrievijas Valsts Kriminālizmeklēšanas komitejas rīcībā 15 bezpilota lidaparātus, bet Baltkrievijas opozīcijas aktīvisti pauduši bažas, ka šie droni varētu tikt izmantoti pret viņiem, piemēram, lai identificētu atsevišķus protestētājus un vēlāk varētu viņus apcietināt.

Lietuvas policija noraidīja šo apgalvojumu, norādot, ka projekta ietvaros saņemto Eiropas Komisijas naudu pārskaitījusi minētajai Baltkrievijas institūcijai jau maijā, trīs mēnešus pirms prezidenta vēlēšanām, un baltkrievi dronus par Eiropas līdzekļiem iegādājušies paši.

Kā norādījusi Eiropas Komisija (EK), šie droni Baltkrievijai piegādāti, bet nav tikuši izmantoti, turklāt tie paredzēti tikai plašu teritoriju uzraudzīšanai pierobežas reģionos un nav izmantojami cilvēku identificēšanai, taču gadījumā, ja tie tiktu izmantoti citādiem nolūkiem, saņemtie līdzekļi Minskai būtu jāatmaksā.

"Jebkāds mēģinājums izmantot dronus mērķiem, kam tie nav paredzēti, nozīmētu, ka pārkāpti līguma noteikumi, līdz ar to vienošanās par dotāciju tiktu lauzta un projektam atvēlētie ES līdzekļi būtu jāatdod," uzsvērusi EK pārstāvniecība Lietuvā.

EK norāda, ka pašlaik pārskata sadarbību ar Baltkrieviju un sniegs ieteikumus attiecībā uz atbalsta programmu realizāciju.

40 Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien vērsušies pie EK un Lietuvas valdības ar aicinājumu rūpīgi izmeklēt gadījumu ar droniem. Kā norādījis šīs iniciatīvas autors, lietuvietis Petrs Auštrevičs, "ticība [Baltkrievijas] režīma struktūru labajiem nodomiem uzskatāma par totālu politisko aklumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!