Foto: EPA/Scanpix/LETA
Lietuvā tiem, kas atgriezušies no ārzemēm, tomēr nebūs jāuzturas karantīnā pašvaldību ierādītajās telpās, un simtiem cilvēku, kas jau atrodas šādās telpās, varēs doties mājās, paredz jauns veselības ministra Aurēlija Verīgas rīkojums.

Ar šo ceturtdien parakstīto rīkojumu Verīga atcēlis savu pirmdienas rīkojumu, kas noteica, ka no otrdienas visi, kas atgriezušies no ārzemēm un kuriem nav jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 simptomu vai arī šie simptomi ir vieglā formā, tiek uz divām nedēļām izolēti telpās, kuras šim nolūkam piešķīrušas pašvaldības. Lielā daļā gadījumu tās ir viesnīcas.

Lietuvas Nacionālā veselības centra epidemioloģe Daiva Razmuviene ziņu aģentūrai BNS teica, ka pirms došanās mājās visiem, kas atrodas karantīnā pašvaldību ierādītajās telpās, tiks paņemti paraugi analīzēm, lai noteiktu, vai viņi nav inficējušies ar jauno koronavīrusu.

Viņa piebilda, ka atbilstoši veselības ministra jaunajam rīkojumam mājās nevarēs doties tie, kuriem mājās nav apstākļu karantīnai. Tie, kuriem ir smagāki simptomi, tiek nosūtīti uz slimnīcu.

Iepriekšējo lēmumu izvietot no ārzemēm atgriezušos karantīnā pašvaldību norādītajās telpās Verīga skaidroja ar to, ka daudzi, kam noteikts uzturēties mājās, pārkāpj karantīnas noteikumus, tāpēc nepieciešami stingrāki pasākumi.

Ministra lēmums, ka pašvaldībām jānodrošina telpas karantīnai, kā arī karantīnā esošo cilvēku ēdināšana, izraisīja pašvaldību neapmierinātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!