Lietuvā atklāta sevišķi plašu apmēru elektroenerģijas zādzība, ar ko no 1999. gada nodarbojies vairāku cilvēku grupējums, nodarot energokompānijai "Rytu skirstomieji tinklai" (RST) kaitējumu, kas mērojams miljonos litu.
Kā pastāstījis RST Drošības departamenta vadītājs Ķēstutis Tubis, pēc vaininieku aizturēšanas decembrī noskaidrojies, ka šādu noziedzīgu darbību viņi veikuši jau gandrīz desmit gadus, turklāt ne vien zaguši elektroenerģiju paši, bet par zināmu samaksu palīdzējuši to darīt fiziskajām personām un uzņēmumiem.

"Elektroenerģijas zādzību izrādījies vairāk, nekā mēs bijām domājuši. (..) Mūs pārsteidza, ka aizdomās turēto rīcībā bijuši profesionāli instrumenti, plombu sagataves, katalogi un īpašas ietaises, ar kurām varēja mainīt skaitītāju rādījumus", trešdien preses konferencē atzinis kompānijas pārstāvis.

Lietuvas Kriminālpolicijas biroja priekšnieka vietnieks Toms Ulpis pastāstījis, ka šobrīd birojs veic pirmstiesas izmeklēšanu un aizturējis divdesmit personas, kurām izvirzītas apsūdzības par nelikumīgu elektroenerģijas un sakaru pakalpojumu izmantošanu.

Pēc viņa teiktā, skaitītāju rādījumu viltotāji bijuši visnotaļ kvalificēti, sīki izstudējuši zinātnisko literatūru un profesionālā līmenī sagatavojušies savai noziedzīgajai darbībai.

Zagļu rindās bijuši solāriju, autoservisu un maizes ceptuvju pārstāvji, norādījis Ulpis, tomēr konkrētus uzņēmumus nav nosaucis. Viņš atzīmējis, ka fiziskās personas, kas zagušas elektroenerģiju, nebūt nepieder pie sociāli maznodrošināto iedzīvotāju grupām, gluži pretēji - tie ir pārtikuši cilvēki, kas dzīvo prāvās privātmājās un zagto elektroenerģiju nereti izmantojuši, piemēram, baseinu apsildei.

Likums par šādu likumpārkāpumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!