Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lietuvas valdība pēc koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktajiem mēnesi ilgajiem ierobežojumiem atļāvusi atsākt darbu tiem nepārtikas preču veikaliem, kuri neatrodas iepirkšanās centros, kā arī mazajām remontdarbnīcām un sadzīves pakalpojumu uzņēmumiem, kuriem ir atsevišķa ieeja no āra.

"Mēs saskatījām iespēju pakāpeniski atvieglot ierobežojumus atsevišķām uzņēmējdarbības nozarēm un rīkojāmies nevilcinoties," valdības paziņojumā norādījis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Kā uzsvēris valdības vadītājs, atvieglojumi būs spēkā ar noteikumu, ka strādājošajiem stingri jāievēro drošības prasības, pretējā gadījumā paredzētas sankcijas un ierobežojumi var tikt atjaunoti, ja izrādīsies, ka situācija pasliktinās.

Dienu iepriekš Skvernelis norādīja, ka tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumiem būs jānodrošina klientu plūsmas regulēšana, vienlaikus apkalpojot tikai vienu cilvēku. Arī Veselības ministrija vēl gatavojas noteikt papildu drošības prasības.

Veselības ministrs Aurēlijs Verīga pastāstījis, ka saskaņā ar valdības lēmumu veikaliem un darbnīcām būs jānodrošina desmit kvadrātmetru platība, rēķinot uz vienu cilvēku, vai vienlaikus jāapkalpo tikai viens klients, savukārt pakalpojumu uzņēmumos tiešs kontakts ar klientu nedrīkstēs būt ilgāks par 20 minūtēm.

Tiem nepārtikas preču veikaliem un skaistumkopšanas saloniem, kas atrodas izklaides un tirdzniecības centru ēkās, vēl jāpaliek slēgtiem.

Kā ziņu aģentūru BNS informējis Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministra vietnieks Marjus Skuodis, pagaidām darbu nav atļauts atsākt arī āra kafejnīcām un sporta klubiem.

Jau ziņots, ka karantīna Lietuvā ir spēkā kopš 16.marta, un pirms Lieldienām valdība nolēma to pagarināt līdz 27.aprīlim.

Atbilstoši karantīnas noteikumiem Lietuvas pilsoņiem aizliegts izbraukt no valsts, izņemot ārvalstīs strādājošajiem, kā arī aizliegts iebraukt lielākajai daļai ārzemnieku. Aizliegti visi publiskie pasākumi. Tiek ierobežota cilvēku plūsma sabiedriskajā transportā, pārtraukta starptautisko pasažieru vilcienu kustība.

25.martā Lietuvas valdība papildināja karantīnas noteikumus - sabiedriskās vietās nedrīkst atrasties kopā vairāk kā divi cilvēki, izņemot vienas ģimenes locekļus, cilvēkiem jāievēro drošs savstarpējais attālums, jāizvairās no fiziskā kontakta, jāievēro higiēna, bet tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas jāapmeklē tikai vienam ģimenes loceklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!