Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuvas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņojusi, ka atsauc uz konsultācijām savu vēstnieku Maskavā Remiģiju Motuzu.

Šāds lēmums pieņemts divu iemeslu dēļ - pirmkārt, Motuzs šonedēļ nopratināts kā īpašais liecinieks pirmstiesas izmeklēšanā par vīzas izdošanu Krievijas baņķierim, otrkārt, Lietuvas vēstniecība Krievijas galvaspilsētā nesen saņēmusi draudu vēstuli saistībā ar Viļņas apgabaltiesā pasludināto spriedumu 1991. gada 13. janvāra apvērsuma mēģinājuma lietā.

Kā ziņu aģentūrai BNS skaidrojusi ārlietu ministra Lina Linkeviča preses pārstāve Rasa Jakilaitiene, abi šie apstākļi padarījuši vēstnieku "viegli ievainojamu".

Neilgi pēc tam, kad Viļņas apgabaltiesa martā pasludināja spriedumu 13. janvāra lietā, atzīstot par vainīgiem kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci 67 apsūdzētos, tostarp bijušo Padomju Savienības aizsardzības ministru Dmitriju Jazovu, bijušo padomju armijas Viļņas garnizona komandieri Vladimiru Ushopčiku un bijušo PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) specvienības "Alfa" komandieri Mihailu Golovatovu, Lietuvas vēstniecība Maskavā saņēma draudu vēstuli no adreses "ru5sian.patriot@yandex.ru".

Vēstulē anonīmas personas, kas sevi dēvējušas par Krievijas specdienestu veterāniem un patriotiem, aicināja vēstniecības darbiniekus mēneša laikā atstāt Maskavu, jo pretējā gadījumā tikšot apdraudēta viņu un viņu ģimeņu brīvība un drošība.

Kā ceturtdien apliecinājusi Lietuvas Ģenerālprokuratūra, Motuzs trešdien nopratināts kā īpašais liecinieks lietā, kurā Lietuvas tirdzniecības un rūpniecības asociācijas vadītājs, bijušais diplomāts Rimants Šidlausks tiek turēts aizdomās, ka apmaiņā pret kukuli apsolījis ietekmēt noteiktas personas, lai Krievijas pilsonim, nelielās bankas "Novij promišļennij bank" īpašniekam Rinatam Nasirovam tiktu izdota ilgtermiņa Šengenas vīza.

Īpašā liecinieka statuss personai tiek noteikts gadījumā, ja tā tiek nopratināta par savu rīcību, bet iemesla turēt to aizdomās nav.

Vēstnieks iepriekš ziņu aģentūrai BNS apliecinājis, ka Nasirovam un viņa dēlam marta beigās, balstoties uz Šidlauska rakstisku ielūgumu, izdotas vīzas. Viņš arī pastāstījis, ka Šidlausks, kas savulaik pats ieņēmis Lietuvas vēstnieka amatu Krievijā, viņam marta beigās zvanījis un interesējies, vai viņa pieteikums saņemts. Vienlaikus vēstnieks uzsvēris, ka vīzas izdošanu nekādi nevar pasteidzināt, jo pastāv noteikti termini un rūpīgi jāizpēta pretendenta atbilstība visām prasībām.

Kā izteicies ārlietu ministrs, kas ceturtdien ticies ar Motuzu ministrijā, īpašā liecinieka statuss padara vēstnieku vēl ievainojamāku un iespējams, ka viņam "kādu laiku nevajadzētu doties uz Krieviju".

Viņš norādījis, ka vēl lems, kas varētu uz laiku aizvietot Motuzu Maskavā.

"Izmeklēšana turpinās, un mēs ceram, ka tā norisināsies gludi. Mēs noteikti sadarbosimies , cik vien varēsim un cik no mums tiks prasīts," sacījis Linkevičs. "Mēs paši neesam konstatējuši faktus, kas ļautu apšaubīt šīs vīzas izdošanas likumību."

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes līdz ar Šidlausku un Nasirovu šai lietā tur aizdomās arī uzņēmēju Albinu Bieļausku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!