Lietuvas lauksaimniecības ministrs Edvards Maķelis ceturtdien parakstīja rīkojumu, ka zemnieki paši varēs izvēlēties cukurfabriku, kurā nodot savas cukurbietes. Lietuvas dienvidu rajonu zemnieki tūklīt pēc šā rīkojuma parakstīšanas beidza 13.martā sākto ilglaicīgo protesta akciju, kuras laikā tika bloķēti svarīgi autoceļi.
Ceturtdien Lietuvas Lauksaimniecības ministrijā sapulcējās cukurbiešu audzētāju kooperatīvu pārstāvji, kuri neiebilda pret zemnieku prasībām, tāpēc ministram Maķelim neatlika nekas cits kā vienīgi parakstīt atbilstošu rīkojumu.

Lietuvas Lauksaimniecības ministrijas preses atašejs Jons Rekešis pastāstīja aģentūrai BNS, ka aprīlī, pamatojoties uz parakstītajiem līgumiem par cukurbiešu iepirkšanu, cukurbiešu audzētājiem tiks precizētas cukura ražošanas kvotas.

Ar ministra rīkojums noteikti būs neapmierināts Lietuvas cukura ražošanas nozares stratēģiskais investors - Dānijas kompānija "Danisco Sugar". Dāņi vēlas modernizēt Lietuvas cukura ražošanu un slēgt divas no četrām cukurfabrikām, kas darbojas Lietuvā.

Lauksaimnieku kooperatīva "Suvalkijos cukriniai runkeliai" valdes priekšsēdētājs Vidmants Brazis sacīja, ka šī rīkojuma parakstīšana pārtrauc blokādes uz visiem ceļiem Lietuvas dienvidu rajonos, tai skaitā arī uz starptautiskās automaģistrāles "Via Baltica", kas ved uz Poliju caur Kalvarijas robežkontroles punktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!