Sakarā ar darbaspēka deficītu Lietuva plāno atvērt darbā iekārtošanas centrus Īrijā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, lai mudinātu emigrantus atgriezties mājās, otrdien paziņoja Lietuvas premjerministrs Ģedimins Ķirķils.
Īrijas Nacionālajā forumā par Eiropu viņš teica, ka tie, kuri atgriežas, atved sev līdzi vadības iemaņas, kas apgūtas Īrijā un citās valstīs, un naudu investīcijām.

"Viņi atgriežas ar zināšanām un zināmu tirgus ekonomikas pieredzi," teica Ķirķils, piebilstot, ka Īrijā vienmēr bijusi tirgus ekonomika atšķirībā no Lietuvas, kurā 50 gadus bija padomju vara.

Šis forums ir Īrijas valdības diskusiju centrs, kas tika izveidots pirms sešiem gadiem, lai stimulētu Eiropas jautājumu izpratni, kad šī valsts pirmo reizi noraidīja Nicas līgumu, kas pavēra ceļu ES paplašināšanai 2004.gada 1.maijā.

Foruma priekšsēdētājs Moriss Heijs teica, ka Īrijā tiek atzinīgi novērtēts lietuviešu imigrantu ieguldījums Īrijas ekonomikā un sabiedrībā.

Tautas skaitīšanas dati liecina, ka Īrijā patlaban dzīvo 20 000 lietuviešu un tā ir trešā lielākā emigrantu grupa. Tomēr daži lēš, ka viņu reālais skaits varētu sasniegt pat 100 000.

Īrija ir viena no nedaudzajām ES valstīm, kura atvēra savu darbaspēka tirgu strādniekiem no Centrālās un Austrumeiropas tūlīt pēc Eiropas Savienības paplašināšanās, kad blokam pievienojās desmit, galvenokārt bijušās, komunistiskās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!