Foto: AFP/Scanpix
Lietuva cer, ka atbildība par drošību visā Afganistānas Goras provincē, kur Lietuva NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā vada provinces atjaunošanas vienību, vietējo rokās tiks nodota jau trešajā kontroles nodošanas posmā, pirmdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene.

To viņa teica, komentējot Afganistānas prezidenta Hamida Karzaja svētdienas paziņojumu par to, ka vietējiem afgāņu drošības spēkiem pagaidām varu ļauts pārņemt vien Goras provinces galvaspilsētā Čagčaranā.

Juknevičiene skaidroja, ka pēc tam, kad ir paziņots par otro atbildības nodošanas kārtu, Goras provinces vadībai kopā ar Lietuvas vadīto provinces atjaunošanas vienību oficiāli jāizstrādā plāns par drošības garantēšanas funkciju nodošanu un atbildības nodošana notiks pēc izstrādātā plāna.

"Ceram, ka pārējā provinces daļa tiks iekļauta trešajā kārtā, kas tiks izsludināta nākamgad. Tas ir lielisks mūsu darba novērtējums," ministri citējis viņas preses dienests.

Lietuvas aizsardzības ministre uzsvēra, ka pēc Goras provinces atjaunošanas vienības darba pabeigšanas galvenā uzmanība tiks pievērsta vietējo drošības spēku apmācībām. Viņa skaidroja, ka precīzs Goras provinces atjaunošanas vienības darba noslēguma datums būs atkarīgs no atbildības nodošanas gaitas, kā arī Lietuvas un citu ISAF partneru vienošanās par kopīgo darbību Afganistānā.

Karzajs svētdien paziņoja, ka otrajā kārtā atbildību par drošību NATO spēki nodos sešās provincēs, septiņās pilsētās un desmit rajonos.

Pirmajā atbildības nodošanas kārtā NATO spēki jūlijā nodeva septiņus rajonus Afganistānas valdības kontrolē saskaņā ar plānu, kas paredz visu ārvalstu kaujas spēku izvešanu no Afganistānas līdz 2014.gada beigām.

Lietuva   kopš 2005.gada NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā vada Goras provinces  atjaunošanas vienību, kas ir izvietota   provinces galvaspilsētā Čagčaranā. Viens no misijas galvenajiem uzdevumiem ir veicināt Afganistānas centrālās valdības ietekmi, palīdzēt radīt drošu vidi, ieviest stabilitāti un radīt atbilstošus apstākļus   provinces   un valsts atjaunošanai.

Afganistānā  pašlaik atrodas apmēram 250 Lietuvas   karavīru. Aptuveni 150 no viņiem dien Goras provinces  atjaunošanas vienībā un vietējās policijas apmācības grupā. Loģistikas speciālisti dien Kabulā, gaisa spēku instruktori darbojas apmācības misijā Kandahāras lidostas bāzē, bet Īpašo spēku eskadrons "Aitvaras" veic operācijas Zabulas  provincē .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!