Lietuvas valdība pirmdien pieņēmusi galīgo lēmumu izmaksāt kompensācijās par neatdotajiem ebreju nekustamajiem īpašumiem 113 miljonus litu (23 miljonus latu) un līdztekus tam atdot ebreju kopienai divas tai kādreiz piederējušās ēkas Viļņā.

Šīs ēkas ir ebreju bibliotēka divu miljonu litu vērtībā un ebreju muzejs 15 miljonu litu vērtībā. Tādējādi kopējā kompensāciju summa sasniegtu aptuveni 130 miljonus litu, vēsta Lietuvas ziņu portāls "alfa.lt".

Jūnijā valdība apstiprināja likumprojektu, kas paredzēja kompensācijās izmaksāt 113 miljonus litu, sākot šo procesu 2012. gadā un turpinot desmit gadus. ASV Ebreju komitejas Starptautiskā ebreju lietu departamenta vadītājs Endrū Beikers, uzturoties Lietuvā, pauda viedokli, ka iecerētā kompensācija ir "pārāk maza un pārāk novēlota".

Kā tagad norādījis premjerministra pienākumu izpildītājs Andrjus Kubiļus, jaunais likumprojekts nekavējoties tiks nodots Seimam, kas to sāks izskatīt rudens pusē.

Pēc viņa teiktā, ebreju organizācijas, kas lūgs lielākas summas, saņems noraidošu atbildi. "Runāju ar ASV Ebreju komitejas Starptautiskā ebreju lietu departamenta vadītāju Endrū Beikeru. Viņš sacīja, ka iepriekšējā valdība solījusi 170 miljonus litu. Bet šī summa parādījās 2006. - 2007. gadā - atbilstoši toreizējai ēku vērtībai. Kopš tā laika nekustamo īpašumu cenas kritušās," piebildis Kubiļus.

Trīs miljonus litu ebrejiem iecerēts izmaksāt tūlīt, negaidot 2012. gadu. Šī nauda būs paredzēta holokaustā cietušo Lietuvas ebreju atbalstīšanai.

Kā skaidrojis Lietuvas tieslietu ministrs Remigijs Šimašus, "daudzi no šiem cilvēkiem jau ir cienījamā vecumā un 2012. gadu varētu arī nesagaidīt". Viņš gan nav varējis precīzi pateikt, cik Lietuvā ir šādu cilvēku.

Tomēr Šimašus atzinis, ka ar šo valdības lēmumu jautājums par ebreju īpašumiem, iespējams, vēl nebūs atrisināts. Pēc viņa teiktā, tas ir likumsakarīgi, jo Otrā pasaules kara laikā bijis tik daudz sajukuma, ka grūti cerēt visu atjaunot ar vienu likumu. "Taču valdība nav paredzējusi apspriest kaut ko vairāk par šiem 130 miljoniem litu," piebildis ministrs.

Šobrīd gan vēl nav skaidrs, kā tiks dalīta piešķirtā kompensāciju nauda.

Kā izteicies Šimašus, to darīt vajadzētu fondam, kura dibināšanas kārtību noteikts valdība. Paredzēts, ka šajā fondā sava ietekme būs gan ebreju kopienai, gan Lietuvas valsts pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!