Lietuvas valdība veidos īpašu darba grupu, kurai tiks uzdots pāris nedēļu laikā izvērtēt bīstamākās ēnu ekonomikas izpausmes un ieteikt, kā ar tām cīnīties. Premjerministrs Andrjus Kubiļus cita starpā iecerējis likt lietā arī plašu sociālo reklāmu.

Trešdien valdības vadītājs šo jautājumu apsprieda ar Valsts nodokļu inspekcijas, Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta, Lietuvas Muitas un Ģenerālprokuratūras vadītājiem.

"Valdība, Valsts nodokļu inspekcija un citas atbildīgās valsts iestādes veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai uzņēmējdarbība nepamestu legālās ekonomikas zonu. Tas izpaudīsies ne vien kā stingra kontrole, bet arī kā vispārējs atbalsts nodokļu maksātājiem, kuri saskārušies ar pagaidu grūtībām, arī kā informēšana par dažādiem palīdzības veidiem. Cīņa ar ēnu biznesu sākas no tā, ka ikviens pilsonis aptver, ka, krāpdams valsti, viņš kaitē pats sev," paziņojis premjers.

Viņaprāt, liela nozīme varētu būt arī plašai sociālajai reklāmai. Šāda reklāma, piemēram, varētu atgādināt katram pilsonim, ka izdotajam čekam par kādu preci vai pakalpojumu ir saistība arī ar to, cik lielu pensiju saņem viņa vecāki un kādu algu valsts var maksāt viņa bērnu skolotājam.

Vienlaikus valdība negrib veicināt antagonismu starp uzņēmējiem un nodokļu administratoriem. Apspriedē izskanējusi doma, ka pret apzinīgajiem uzņēmējiem netiks pieteikti "nekādi krusta kari", savukārt kontrole pār neapzinīgu biznesu jāpastiprina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!