Lietuvas Seimam tiks iesniegts priekšlikums izdarīt izmaiņas likumā par referendumu, lai referenduma par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) rezultāti nebūtu obligāti, bet konsultatīvi, un negatīva balsojuma gadījumā referendumā parlaments tomēr varētu ratificēt Lietuvas iestāšanos ES.
Šāds lēmums ceturtdien tika pieņemts Lietuvas parlamenta spīkera Artura Paulauska vadītajā referenduma par Lietuvas iestāšanos ES informācijas kampaņas koordinācijas padomes sēdē.

Pašreiz spēkā esošais likums par referendumu paredz, ka Lietuvas iestāšanās starptautiskās organizācijās, ja tā ir saistīta ar daļas valsts varas institūciju kompetences nodošanu starptautiskām institūcijām, ir jālemj obligātā referendumā. Tagad Seimam tiks ierosināts šo likuma normu atcelt, lai šādus jautājumus varētu izlemt konsultatīvā referendumā, kura rezultātus nav obligāti jāņem vērā.

Turklāt konsultatīvā referendumā lēmumu var pieņemt, ja par to ir nobalsojis mazāks cilvēku skaits.

Konsultatīvā referenduma rezultāti ir spēkā, ja par ir nobalsojuši vairāk nekā puse referenduma dalībnieku, bet obligātais referendums tiek uzskatīts par notikušu, ja tajā ir piedalījusies vismaz puse balsstiesīgo pilsoņu, bet par ir jānobalso vairāk nekā trešdaļai balsstiesīgo pilsoņu.

Seimam tiks ierosināts mainīt arī citu likuma par referendumu normu, paredzot, ka referendumu var rīkot nevis vienu dienu, kā tas ir pašlaik, bet gan divas dienas, tādējādi nodrošinot lielāka skaita balsotāju ierašanos. Pēc Paulauska teiktā, šī grozījuma pieņemšanas gadījumā referendums par iestāšanos ES varētu notikt 11. un 12.maijā.

Tomēr Lietuvas Galvenās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Zenons Vaigausks, kurš arī piedalījās sēdē, pauda šaubas, ka šāds labojums palielinātu vēlētāju aktivitāti.

Janvārī Seims pirmajā lasījumā pieņēma lēmumprojektu rīkot obligātu referendumu par Lietuvas iestāšanos ES 11.maijā.

Lietuvas Seima ārkārtas sesijā, kas sāksies 24.februārī, paredzēts pieņemt lēmumu rīkot referendumu par Lietuvas iestāšanos ES un noteikt tā rīkošanas datumu. Šajā sesijā arī paredzēts Seimam iesniegt priekšlikumus par grozījumiem likumā par referendumu, kurus uzdots sagatavot Seima Eiropas lietu komitejai.

Lietuvas valdības Eiropas lietu komitejas vadītājs Petrs Auštrevičs atzina, ka lēmums ierosināt mainīt likumu par referendumu ir saistīts ar valdības bažām, ka referendumā būs zema vēlētāju aktivitāte.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Lietuvas iestāšanos ES atbalsta vairāk nekā 60 procenti respondentu.

ES cer uzņemt Lietuvu, Latviju, Igauniju un vēl septiņas kandidātvalstis 2004.gada 1.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!