Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas Apelācijas tiesa piektdien nolēma izdot Lietuvas pilsoni Ēvaldu Rimašausku Amerikas Savienotajām Valstīm, kur tiesībsargājošās iestādes grib viņu saukt pie atbildības par vairāk nekā 120 miljonu ASV dolāru (aptuveni 102 miljoni eiro) izkrāpšanu no kompānijām "Google" un "Facebook".

Tiesa noraidīja Rimašauska sūdzību par Viļņas apgabaltiesas lēmumu izdot viņu ASV. Apelācijas tiesas lēmums ir galīgs un nav pārsūdzam. 17. jūlijā Viļņas apgabaltiesa nolēma izdot Rimašausku tiesāšanai ASV. Savukārt viņa advokāts vēlējās panākt apsūdzētā tiesāšanu Lietuvā, kur, kā tiek pieļauts, viņš pastrādājis noziegumus, par kuriem tiek apsūdzēts.

Kā ziņots, martā ASV tiesībsargājošās iestādes izvirzīja Rimašauskam apsūdzības lielas naudas summas izkrāpšanā no divām ASV augsto tehnoloģiju korporācijām, kas tobrīd netika sauktas vārdā, vien norādot, ka runa ir par "transnacionālu interneta pakalpojumu un produktu kompāniju un sociālo tīklu uzņēmumu", bet aprīļa nogalē žurnāls "Fortune" vēstīja, ka cietušās kompānijas ir "Google" un "Facebook".

Naudu Rimašausks izkrāpis ar tā dēvētās pikšķerēšanas (fišinga) shēmas palīdzību, sūtot elektroniskā pasta vēstules, kurās uzdevās par kādas Āzijā reģistrētas kompānijas darbinieku. Krāpnieciski iegūtā nauda plūdusi uz kontiem Latvijā un Kiprā, kuri pieder tā sauktajai mazkapitāla sabiedrībai ar ierobežotu atbildību. Kā bija teikts ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas nodaļas prokurora paziņojumā, naudas izkrāpšanas shēma darbojusies vismaz no 2013. līdz 2015. gadam.

ASV federālās varas iestādes norādījušas, ka Rimašauskam izvirzītas apsūdzības krāpniecībā, naudas atmazgāšanā un identitātes zādzībā. Notiesāšanas gadījumā par pirmajiem diviem apsūdzības punktiem viņam draud cietumsods uz laiku līdz 20 gadiem.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes pēc ASV lūguma Rimašausku aizturēja 16. martā, un visu šo laiku viņš atradies apcietinājumā. Apsūdzētais savu vainu noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!