Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) veic izmeklēšanu par iespējamu nelikumīgu atbalstu džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") ar Viļņā strādājošas firmas starpniecību, vēsta ziņu portāls "15min.lt".

2017. gada nogalē Izraēlas izlūkdienesta "Mossad" kādreizējā vadītāja Meira Amita vārdā nosauktais izlūkošanas un terorisma informācijas centrs, kurā strādā bijušie izlūkdienestu darbinieki, publiskoja ziņojumu par interneta vietni "Akhbar al-Muslimin", kas tiek saistīta ar "Islāma valsti". Domājams, ka šai vietnē varēja tikt vākts atbalsts grupējuma mērķu īstenošanai.

Vietnē, kas tīmeklī vairs nav pieejama, līdzās informācijai un fotogrāfijām par "Islāma valsts" kaujinieku sekmīgajām operācijām un citiem propagandas materiāliem 2017. gada novembrī parādījās aicinājums ziedot kriptovalūtu vietnes darbības uzturēšanai, taču, kā uzskata bijušie Izraēlas izlūkdienesta eksperti, patiesībā atbalsts tika vākts daudz plašākiem džihādistu grupējuma mērķiem.

Nospiežot ziedojumiem paredzēto saiti, atvērās kriptovalūtas pārskaitījumu vietne "coingate.com", kuras kontaktu sadaļā minēts uzņēmums "Virtualios valiutos" un norādīta tā adrese Viļņā.

Šā uzņēmuma direktors Dmitrijs Borisenko atzinis, ka šis stāsts viņam zināms un informāciju par aizdomīgo darbību uzņēmums no Lietuvas kriminālpolicijas biroja saņēmis jau pāris dienas pirms minēto ziņu parādīšanās atklātībā. Nekavējoties veikta iekšējā izmeklēšana un tiesībsargājošo iestāžu rīcībā nodoti visi lietotāja dati, klienta līdzekļi iesaldēti un noteiktas vēl stingrākas drošības procedūras.

Pēc Borisenko teiktā, parasti klienti par pārskaitīto kriptovalūtu samaksā uzņēmumam zināmus procentus, bet no šā lietotāja uzņēmums nav guvis ne centa.

Pakalpojums, kas aicināja ziedot vietnei "Akhbar al-Muslimin", darbojies aptuveni desmit dienas, un šajā laikā saziedoti gandrīz 200 eiro.

Oficiāli Lietuvas tiesībsargājošie dienesti nesniedz nekādu informāciju par šo gadījumu, bet portāls "15min.lt", balstoties uz saviem informācijas avotiem, norāda, ka FNTT veic pirmstiesas izmeklēšanu par teroristiskas darbības finansēšanu vai atbalstīšanu. Lietuvas uzņēmumam šobrīd nav izvirzītas nekādas apsūdzības. Izmeklētāji interesējas galvenokārt par personām, kas atbalstījušas terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!