Lietuva otrdien oficiāli sākusi meklēt investoru, kam būs jāuzceļ un jāpārvalda jaunā Visaginas atomelektrostacija (AES), izsludinot Eiropas Savienības (ES) oficiālajā vēstnesī konkursu, kurā pieteikumi jāiesniedz līdz nākamā gada 29.janvārim.

Konkursa sludinājumā norādīts, ka Lietuva meklē vienu vai vairākus investorus ar vērā ņemamu pieredzi šai jomā. Investors iegūs jaunās spēkstacijas akciju kontrolpaketi, bet pārējās akcijas piederēs Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas nacionālajām energokompānijām.

Iepriekš Lietuva tika paziņojusi, ka par tiesībām būvēt jauno AES varētu sacensties Zviedrijas enerģētikas grupa "Vattenfall", Vācijas RWE un E.ON, Francijas EDF un "Suez-GDF", Itālijas "Enel" un Spānijas "Iberdola".

Interesi izrādījušas arī Francijas "Areva", Spānijas "Endesa", ASV "General Electric-Hitachi" un "Westinghouse", kā arī Lielbritānijas "Nukem", Kanādas "Atomic Energy of Canada Limited" un Japānas "Mitsubishi Heavy Industries".

"Saskaņā ar konkursa prasībām, pabeidzot visus posmus, mēs varētu paralēli vest sarunas ar diviem [pretendentiem], kas būs iesnieguši vislabākos pieteikumus," nesen izteicās Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks.

Jaunā Visaginas kodolspēkstacija tiks celta līdzās vecajai Ignalinas AES, ko paredzēts slēgt šā gada beidzamajā dienā. Tās atklāšana sākotnēji tika plānota jau 2015.gadā, bet projekta sākums iekavējies, un premjerministrs Andrjus Kubiļus nesen izteicās, ka jaunā AES varētu sākt darboties ne vēlāk kā 2020.gadā.

Lēsts, ka AES būve izmaksās vismaz trīs līdz piecus miljardus eiro (2,1 līdz 3,5 miljardus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!