Lietuvā jau var lietot mobilo elektronisko parakstu: šādu pakalpojumu sākusi piedāvāt mobilo sakaru kompānija "Omnitel" un banka "Hansabankas".
"Omnitel" klienti pagaidām šo iespēju varēs izmantot, pieslēdzoties "Hansabankas" internetbankas sistēmai, bet iecerēts, ka drīzumā tiks piedāvāts arī plašāks pakalpojumu klāsts.

Lai ar mobilā tālruņa palīdzību virtuālajā telpā parakstītu dokumentu, nebūs vajadzīgas nekādas papildu ierīces - vienkārši būs jāapmaina tālruņa parastā SIM karte pret īpašu karti un jāparaksta elektroniskās identitātes līgums.

"Omnitel" abonenti to varēs izdarīt bez maksas izstādē "Infobalt", kas notiks no 25. oktobra līdz 27. oktobrim. Paredzams, ka pēc divām nedēļām karšu nomaiņa tiks veikta arī "Omnitel" salonos, bet nu jau par maksu.

Izstrādnes autori paredz, ka līdz gada beigām viņu radīto elektroniskā paraksta infrastruktūru varētu izmantot 3000-5000, bet tuvāko triju gadu laikā - aptuveni 300 000 interneta un mobilo tālruņu lietotāju.

"Mūsu speciālistu radītais piedāvājums ir vienkāršs un drošs, tāpēc ceram, ka tas tiks plaši izmantots," iepazīstinot ar jauno pakalpojumu, pastāstījis "Omnitel" preses sekretārs Darjus Maikštēns. "Tuvākajā laikā internetā plānots veidot atklāti pieejamu bezmaksas programmu vidi, kas būs paredzēta vienkāršu dokumentu parakstīšanai."

Lēsts, ka e-paraksta pakalpojums varētu maksāt no viena līdz trīs litiem (0,2 līdz 0,6 latiem) mēnesī.

Pēc speciālistu vērtējuma, lietuviešu izstrādātā mobilā e-paraksta infrastruktūra ir pietiekami droša, jo personisko atslēgu no nelikumīgas izmantošanas sargā divi kodi - tālruņa kods un parakstīšanās kods, kurus zina tikai pats lietotājs, tāpēc svešs cilvēks parakstu nevarēs izmantot pat tad, ja īpašnieks telefonu pazaudētu, bet, bloķējot SIM karti, šī iespēja tiek liegta pilnībā. Paredzēta arī personas datu aizsardzība - neviena sistēmas daļa neuzrādīs visus klienta datus.

Tikmēr "Omnitel" konkurente - kompānija "Bite Lietuva" - no piektdienas Lietuvas uzņēmumiem un organizācijām piedāvā iespēju pasūtīt atklātu elektroniskā paraksta tehnisko bāzi.

Tradicionālāko, datorā lietojamo elektroniskā paraksta variantu Lietuva gatavojas ieviest no nākamā gada aprīļa, kad paredzēts sākt izsniegt iedzīvotājiem plastikāta identifikācijas kartes ar iestrādātu elektronisko informācijas nesēju un elektroniskā paraksta sertifikātu. Karte kalpos gan kā personas apliecība, gan dos īpašniekam iespēju parakstīt dokumentus elektroniskajā formātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!