Foto: stock.xchng

Lietuvas zemeņu audzētāji jau sākuši vākt agro ražu, bet pagaidām tā nav liela un kilograms vietējo zemeņu maksā no 18 līdz 26 litiem (3,67 līdz 5,30 latiem), vēsta Lietuvas televīzija.

Tomēr augstā cena pircējus neatbaida un, kā atzīst audzētāji, aizvien biežāk pircēji dod priekšroku dārgākajām Lietuvā augušajām zemenēm, nevis lētākajām poļu ogām.

Šauļu rajona zemnieks Daiņus Serva pirmās zemenes sācis novākt pagājušās nedēļas nogalē, bet pirmie pastāvīgie klienti par ogām interesējušies jau pirms pāris nedēļām. Dienas raža pagaidām tikko pārsniedz desmit kilogramus, bet saimnieks cer, ka jau nākamnedēļ sezona sāksies pa īstam.

Divi iepriekšējie gadi ar aukstām ziemām un lietainiem pavasariem zemeņu audzētājiem Lietuvā nav bijuši labvēlīgi, un lielo zaudējumu dēļ daudzas mazās saimniecības no šīs nodarbes atteikušās.

Par šo pavasari zemnieki nesūdzas un cer uz lielu ražu. Viņus nebaida arī poļu un spāņu konkurenti.

"Agrāk tas bija gandrīz kā likums - poļu oga, lietuviešu nosaukums. Tagad tādu negodīgu tirgotāju kļuvis mazāk, bet skaidrs, ka sankcijas pret potenciālajiem blēžiem ir minimālas. Labi, ka to cenšas kontrolēt paši ogu audzētāji un pircēji," stāstījis Zemeņu audzētāju biedrības vadītājs Vids Jodsnuķis.

Sagaidāms, ka sezonas karstumā kritīsies arī zemeņu cenas. Pērn lietuviešu zemenes tika tirgotas vidēji par septiņiem litiem (1,43 latiem) kilogramā, un audzētāji prognozē, ka līdzīgas cenas varētu būt arī šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!