Foto: Valsts policija

Lietuvas Iekšlietu ministrija, kurai pakļautās iestādes pagājušajā nedēļā sāka īpašu ilglaicīgu operāciju, lai iegrožotu narkobiznesu ap Viļņas čigānu taboru, pirmdien vērsusies pie citām valsts iestādēm, aicinot meklēt šai situācijai kompleksu risinājumu.

Kā norādīts aicinājumā, ko parakstījis iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis, policija un citas tiesībsargāšanas iestādes velta lielu uzmanību sabiedriskās kārtības uzturēšanai un narkotiku apgrozības kontrolei pašā taborā un tā apkaimē, cenšoties gādāt, lai narkotikas nenonāk taborā un lai potenciālie pircēji nevarētu tās tik viegli iegādāties.

"Ir skaidrs, ka Viļņas čigānu tabora problēma jārisina kompleksi, ne tikai ar tiesībsargāšanas iestāžu spēkiem vien. Nepieciešama arī citu atbildīgo institūciju - Viļņas pašvaldības, sociālo darbinieku, izglītības, kultūras, bērnu tiesību aizsardzības dienesta un citu iestāžu - aktīva iesaistīšanās un pastāvīga uzmanība," uzsvēris ministrs.

Par īpaši svarīgu šai dokumentā atzīts Kultūras ministrijas koordinētais rīcības plāns čigānu integrēšanai Lietuvas sabiedrībā 2015.-2020.gadam un tajā paredzētie soļi čigānu iesaistīšanai darba tirgū, viņu sociālās atsvešinātības mazināšanai un čigānu kopienas apzinīguma veicināšanai.

"Kopīgi īstenojot kompleksus un integrētus sociālos, narkotiku lietošanas prevencijas, agrīnas iejaukšanās, veselības aprūpes, rehabilitācijas un reintegrācijas pasākumus, tiktu pakāpeniski risināta tabora problēma, samazināts narkotiku piedāvājums un pieprasījums, palielināta sabiedriskā drošība," tajā uzsvērts.

Pastiprinātu uzmanību Viļņas čigānu taboram Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes pievērsa pēc tam, kad jūlija beigās nedēļas laikā no narkotiku pārdozēšanas mira astoņi cilvēki, tostarp kāds Latvijas pilsonis.

Kā norādījusi policija, taborā ņemto heroīna paraugu analīze liecina, ka šie nāves gadījumi saistīti ar augstu heroīna koncentrāciju - parasti čigānu taborā tirgotajās vielās tā nepārsniedz 7-10%, bet jaunākajos paraugos sasniedz 30-50%.

Kā pirmdien raksta "15min.lt", īpašās operācijas gaitā kopš pagājušās trešdienas fiksēti 140 administratīvo tiesību pārkāpumi, kas saistīti ar nelikumīgu narkotisko vai psihotropo vielu iegādi vai glabāšanu nelielā apjomā vai ar narkotisko vai psihotropo lietošanu bez ārsta norādījuma. Sāktas trīs pirmstiesas izmeklēšanas saskaņā ar Lietuvas Kriminālkodeksa pantu par nelikumīgu narkotisko vai psihotropo vielu glabāšanu bez nodoma tās izplatīt, viena pirmstiesas izmeklēšana saskaņā ar pantu par nelikumīgu narkotisko vai psihotropo vielu glabāšanu nolūkā tās izplatīt vai par nelikumīgu narkotisko vai psihotropo vielu glabāšanu ļoti lielā daudzumā.

32 personām izrakstīti arī administratīvo tiesību pārkāpumu protokoli par satiksmes noteikumu pārkāpšanu, trim - par alkoholisko dzērienu lietošanu sabiedriskajās vietās vai atrašanos reibumā sabiedriskajās vietās un divām - par sīko huligānismu. Aizturētas 17 policijas meklētas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!