Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte paziņojusi, ka Lietuva neiepirks Krievijas izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputnik V" pat tad, ja to apstiprinās Eiropas Zāļu aģentūra (EZA), vēsta portāls "Delfi.lt".

Atbildot uz jautājumu par iespējamību iepirkt "Sputnik V" vakcīnas, premjerministre otrdien paskaidroja, ka Eiropas Savienības (ES) kopīgie iepirkumi nodrošinās Lietuvai pietiekamu daudzumu Rietumos ražoto vakcīnu, tāpēc neesot nekādas nepieciešamības apsvērt Krievijas vakcīnas iepirkumu.

"Mūsu vakcīnu portfelis sastāv no vairākām vakcīnām, kas vai nu jau ir reģistrētas vai ir reģistrācijas procesā, vai ir ceļā uz reģistrāciju, bet dažas, iespējams, netiks reģistrētas tuvākajā laikā. Bet parādīsies arī citas, tāpēc es patiešām esmu pārliecināta, ka šo jautājumu izskatīt mums ir bezjēdzīgi," intervijā LRT radio, uzsvēra Šimonīte.

Sabiedrība tiks vakcinēta ar transatlantiskās partnerības valstīs ražotām vakcīnām. Un šo vakcīnu iepirkumi nodrošinās sabiedrības vakcināciju bez nepieciešamības pēc ārpus ES un transatlantiskās partnerības valstīm ražotām potēm, viņa papildina.

Šimonīte arī pauda viedokli, ka Krievija izmanto vakcīnu ģeopolitiskiem mērķiem.

"Centieni piedāvāt vakcīnu Eiropas un citām valstīm laikā, kad pašas Krievijas iedzīvotāji vēl visi nav sapotēti, izskatās pēc kārtējās ģeopolitiskās spēles, man par to nav šaubu," pauž politiķe.

Eiropā ir aktivizējušās diskusijas par iespējamo Krievijas un Ķīnas Covid-19 vakcīnu izmantošanu. Ungārija kā pirmā no ES valstīm apstiprināja Krievijas un Ķīnas vakcīnas. Negaidot kopēju ES lēmumu, Čehijas premjers ir paziņojis, ka arī apsver šādu iespēju.

Savukārt Vācijas un Francijas līderi paziņoja, ka Krievijas un Ķīnas vakcīnas varētu tikt izmantota, ja tās apstiprinās EZA.

Vairums valstu Rietumos pret Krievijas vakcīnu izturējās skeptiski, bet noskaņojumu daļēji mainīja publikācija prestižajā žurnālā "The Lancet", kur norādīts, ka "Sputnik V" efektivitāte ir 91,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!