Foto: Shutterstock
Lietuvā no jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 miris arī 27 gadus vecs vīrietis bez citām blakus saslimšanām, kuram analīzes sākotnēji nav uzrādījušas inficēšanos, ceturtdien, 10. decembrī, preses konferencē apliecinājuši mediķi.

Mirušais pacients no Marijampoles ir šimbrīžam jaunākais slimības upuris Lietuvā, norādījis Nacionālais sabiedrības veselības centrs (NVSC).

"Man šodien grūti runāt, jo nākas atzīt, ka mūsu slimnīcā vakar pēc ilgas ārstēšanās diemžēl miris 27 gadus vecs puisis, kas sirga ar Covid-19 pneimonītu ar izteiktu elpošanas funkciju nepietiekamību," žurnālistiem sacījis Kauņas klīniku Intensīvās terapijas klīnikas vadītājs Vids Pilvinis.

"Pacients bija jauns, bez jebkādām citām patoloģijām, līdz šim pie mediķiem pēc palīdzības nebija vērsies, sportojis. Tāds pats cilvēks kā mēs, kā jūs," viņš piebildis, brīdinot, ka šī slimība ir ļoti viltīga, lai gan mēdz izpausties arī ar viegliem simptomiem.

Pēc mediķa teiktā, pacientam 1. novembrī parādījušies gripai raksturīgi simptomi – drudzis un vispārējs vājums – un viņš nevilcinoties vērsies pēc palīdzības, taču sākotnēji analīzes bijušas negatīvas. Tomēr klīniskā aina saasinājusies, progresējusi elpošanas funkciju nepietiekamība. Diagnozi, par kuru aizdomas bijušas jau sākumā, analīzes apstiprinājušas tikai vēlāk. Ar Covid-19 diezgan sarežģītā formā saslimuši arī pacienta tuvinieki.

Pēc divām nedēļām vīrietis hospitalizēts, no Marijampoles uz Kauņu pārvests reanimācijas automobilī, jau pa ceļam veicot plaušu mākslīgo ventilāciju, bet nedz tā, nedz medikamentozā ārstēšana nav devušas rezultātus un viņam veikta ekstrakorporālā membrānu oksigenācija, kas kādu laiku uzturējusi viņa dzīvības funkcijas, taču plaušu mazspēja progresējusi, sākusies plaušu audu sairšana.

Klīnikas vadītājs atzinis, ka jaunā pacienta nāve viņu satriekusi, un aicinājis cilvēkus "apstāties un apzināties atbildību par savu un tuvinieku veselību".

Pēc viņa teiktā, Kauņas klīnika pieliek milzīgas pūles, lai varētu uzņemt visus pacientus, kuriem nepieciešama palīdzība. Līdz šim tajā ārstēti 113 Covid-19 pacienti, un ceturtdien nolemts vēl palielināt reanimācijas gultu skaitu. Vidējais šo pacientu vecums ir aptuveni 54 - 64 gadi.

"Kas šobrīd ir mūsu pretinieks? Slimība? Vīruss? Manuprāt galvenais ienaidnieks ir mūsos pašos. Vīrusi ir bijuši un ir (..), bet vai mūsos pašos nav uzvarējis egoisms, mūsu vēlmes, merkantilisms?" vaicājis Pilvinis.

Viņš īpaši aicinājis cilvēkus apzināties savu atbildību pirms gaidāmajiem svētkiem.

"Mēs katrs esam atbildīgi par sevi, bet katrs no mums ir atbildīgs arī par tiem, kuri atrodas līdzās, – par tēti, mammu, dēlu, meitu, znotu, vedeklu, kaimiņu. (..). Lūdzu jūs – apdomājieties, apstājieties, saprotiet, ka situācija šobrīd ir ļoti saspringta," uzsvēris mediķis.

Jau ziņots, ka Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta vēl 3330 cilvēkiem. Kopš Covid-19 epidēmijas sākuma tas Lietuvā ir lielākais vienas diennakts laikā atklātais inficējušos skaits. Reģistrēts 31 jauns nāves gadījums, bet šai skaitā mirušais jaunais vīrietis no Marijampoles nav iekļauts. Par viņa nāvi paziņots ceturtdien rīta agrumā, un tā tiks ietverta piektdienas statistikā.

Inficēšanās ar jauno koronavīrusu Lietuvā diagnosticēta kopumā 83 883 cilvēkiem, tā izraisītā slimība Covid-19 prasījusi pavisam 735 cilvēku dzīvību, bet vēl 365 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits.

Pēc Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 10.decembrī Lietuvā ir 1078,1. Savukārt saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) datiem šis rādītājs ir 1153,4.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!