No izgāztuves Šauļu apkārtnē Lietuvas ziemeļos noplūduši desmitiem tūkstošu kubikmetru indīgu ķimikāliju, taču tās neesot nonākušas tuvējā upē, tāpēc neesot draudu, ka indīgās vielas varētu izplatīties tālāk vai pat nonākt Latvijā, paziņojusi Lietuvas vides aizsardzības inspekcija.
Otrdien sagruvis Šauļu izgāztuves uzbērums un tūkstošiem kubikmetru indīga filtrāta applūdināja vairākus hektārus blakusesošo pļavu un pa meliorācijas grāvi nokļuva Švēdes dīķi, ģentūru BNS informēja Lietuvas Apkārtējās vides aizsardzības inspekcijas priekšnieks Artūrs Daubars. Pēc viņa minētājiem provizoriskajiem datiem, apkārtējā vidū nokļuvis aptuveni 30 līdz 50 tūkstoši kubikmetru indīgā filtrāta.

Daubars apgalvoja, ka piesārņots esot tikai Švēdes dīķis, bet no tā iztekošajā Kulpes upē ķimikālijas neesot nokļuvušas, tādēļ tālāk neizplatīšoties.

Kulpes upe ietek Mūsas upē, kas savukārt ietek Lielupē, tādēļ tūlīt pēc avārijas radušās aizdomas, ka indīgās ķimikālijas varētu nonākt Latvijā. Šauļi atrodas aptuveni 70 kilometrus no Latvijas robežas.

"Indīgās ķimikālijas nav nonākušas pat līdz dīķa vidum, bet Kulpes tecējums ir ļoti lēns, ūdens praktiski stāv," apgalvoja Lietuvas Apkārtējās vides aizsardzības inspekcijas priekšnieks.

Trešdien avārijas vietā strādā ugunsdzēsēji, kuri pārsūknē noplūdušās indīgās vielas no Švēdes dīķa Šauļu pilsētas kanalizācijā.

Kairu izgāztuve, kurā notika avārija, aizņem aptuveni 10 hektārus. Filtrātam paredzētajā grāvī, kas ieskauj izgāztuvi, pēc lietus uzkrājas šķidrie ķīmiskie atkritumi ar augstu hlorīdu, smago metālu un citu toksisko vielu saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!