Lietuvas teritorijā netālu no Kauņas ceturtdien pēcpusdienā ap trijiem pēc vietējā laika nogāzies Krievijas iznīcinātājs SU-27, paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.
Lidmašīnas pilots katapultējies un nav cietis, kā arī lidmašīna nogāžoties nav nodarījusi nekādus postījumus un uz zemes neviens nav cietis.

Lietuvas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Krievijas iznīcinātājam nebija atļaujas ielidot Lietuvas teritorijā.

Iznīcinātājs "Su-27" kopā ar Krievijas kara lidmašīnu grupu lidojis no Sanktpēterburgas uz Kaļiņingradu. Nenoskaidrotu iemeslu dēļ tas novirzījies no kursa, kas veda pāri neitrālajiem ūdeņiem Baltijas jūrā.

Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka pārlidojuma laikā vienas "Su-27" lidmašīnas pilots zaudēja orientēšanās spējas, kas acīmredzot noticis navigācijas aprīkojuma problēmu dēļ.

Kad lidmašīnai virs Lietuvas teritorijas beidzās degviela, pilots katapultējās.

Lidmašīna nokritusi Šaķu rajona Jotišķu ciemā, aptuveni 25 km attālumā uz ziemeļiem no Kauņas. Upuru un postījumu uz zemes avārijas vietā nav.

Kā pastāstījis Lietuvas aizsardzības ministrs Ģedimins Ķirķils, iznīcinātājs Lietuvas gaisa telpā atradies īsu laiku.

37 gadus vecais lidmašīnas pilots, kas ar izpletni nolaidies Jurbarkas rajonā, nogādāts Jurbarkas policijas komisariātā uz nopratināšanu. Pēc amatpersonu teiktā, pilots nav īpaši runīgs un vēl nav īsti atguvies no šoka. Līdz šim viņš vienīgi apliecinājis, Lietuvas gaisa telpā nonācis apmaldīšanās rezultātā.

Pēc tam pilots nogādāts uz slimnīcu Kauņā, kur tiks pārbaudīts viņa veselības stāvoklis.

Uz avārijas rajonu devies Lietuvas Gaisa kara spēku meklēšanas un glābšanas dienesta helikopters.

Nejaušības pēc iznīcinātāja aizdomīgo lidojumu pirms kritiena redzējis arī kāds bijušais Jurbarkas rajona policijas inspektors.

Lidmašīnas atlūzas, kas izmētātas plašā rādiusā, labības laukā apsargā Šaķu rajona policija. Sākta incidenta pirmstiesas izmeklēšana, ko veiks militārā policija un citas institūcijas.

Virs avārijas vietas patrulē divi vācu iznīcinātāji "F4", kas ietilpst Baltijas valstu gaisa telpu apsargājošos NATO spēkos.

Lietuvas Zokņu lidlaukā dislocētās Vācijas Gaisa kara spēku vienības amatpersonas, kas šobrīd apsargā Baltijas valstu gaisa telpu ar četriem reaktīvajiem iznīcinātājiem "Phantom", incidentu pagaidām nav komentējušas.

Krievija lūgusi izdot tai avarējušā iznīcinātāja pilotu un "melno kasti".

Pagaidām netiek ziņots, vai Lietuvas robežsardze radaros fiksējusi Krievijas lidaparāta pārvietošanos virs Lietuvas teritorijas un vai uz šo gaisa telpas pārkāpumu reaģējušas NATO lidmašīnas, kas aizsargā Baltijas valstu gaisa telpu.

Kā aģentūrai LETA sacīja Nacionālo bruņoto spēku preses virsnieks Uldis Davidovs, Latvijas radaros fiksētas Krievijas iznīcinātāja lidojums virs Lietuvas.

Viņš norādīja, ka Baltijas valstu gaisa telpu uzraugošie radari ir saslēgti vienotā sistēmā, tāpēc Latvija arī varējusi fiksēt Lietuvas gaisa telpā notiekošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!