Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas Apelāciju tiesa otrdien noraidīja par 1991.gadā Medininkos notikušo Lietuvas muitnieku un policistu slepkavību uz mūža ieslodzījumu notiesātā bijušā Rīgas omonieša Konstantīna Mihailova (Ņikuļina) apelāciju par drošības līdzekli, kurā Mihailovs pieprasīja viņu atbrīvot no apcietinājuma, līdz otrās instances tiesa pasludinās lēmumu par viņa apelāciju par piespriesto sodu.

Tiesnesis Aloizs Kruopis, kas vadīja Apelāciju tiesas kolēģiju, kura izskatīja Mihailova sūdzību, apelācijas noraidīšanu apstiprināja aģentūrai BNS.

Sūdzība par drošības līdzekli tika iesniegta pirmdien, bet spriedums nolasīts otrdien.

"Viņš savu prasību motivēja, sakot, ka ir bez vainas un ir iestājies noilgums. Mēs teicām, ka pagaidām nevaram atbildēt uz šiem jautājumiem un atbildes tiks sniegtas, kad pabeigsim šo lietu. Motīvs pašreiz nav pamatots," tiesnesis paskaidroja aģentūrai BNS.

Viņš piebilda, ka Mihailovam saglabāts apcietinājums, jo viņš var aizbēgt un paslēpties.

1991.gada 31.jūlija rītā Rīgas OMON kaujinieku grupa uzbruka Medininku kontrolpunktam uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, nošaujot septiņus policistus un muitniekus.

Mihailovs pagaidām ir vienīgais no Medininku slaktiņa lietā aizdomās turētajiem, kurš stājies tiesas priekšā. Krievija atsakās izdot Lietuvai pārējos aizdomās turētos ‒ Česlavu Mliņņiku, Aleksandru Rižovu un Andreju Laktionovu.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Viļņas apgabaltiesa pērn 11.maijā apmierināja prokuroru prasību, piespriežot Mihailovam maksimālo sodu ‒ mūža ieslodzījumu ‒ par septiņu Lietuvas amatpersonu nogalināšanu.

Mihailova advokāti pārsūdzēja Viļņas apgabaltiesas spriedumu, lūdzot apsūdzēto attaisnot, bet prokurori savā apelācijas sūdzībā lūdza pārkvalificēt Mihailovam inkriminēto noziegumu un atzīt viņu par vainīgu ne vien slepkavībās, bet arī kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci.

1967.gadā dzimušais Mihailovs, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, 2007.gadā tika aizturēts Latvijā un 2008.gada janvārī tika izdots Lietuvai. Kopš tā laika viņš atrodas apcietinājumā. Uzvārdu Mihailovs viņš saņēma aizsardzības programmā par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Līdz tam viņa uzvārds bija Ņikuļins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!