Lietuvas Valsts drošības departaments noskaidrojis personu, kas pagājušajā nedēļā izsūtījusi maldinošas mobilā tālruņa īsziņas par dažām bankām it kā draudošo bankrotu, apliecinājis šā departamenta preses sekretārs Vītauts Makausks.
"Varu apstiprināt, ka šī persona ir noteikta un brīdināta. Tai paskaidrots, ka pat gadījumā, ja šādas īsziņas izsūtītas bez ļaunprātīgiem nolūkiem, tām var būt pilnīgi neprognozējamas sekas un tās var izraisīt paniku sabiedrībā," viņš sacījis ziņu aģentūrai ELTA, bet atteicies izpaust sīkākas ziņas par šā cilvēka personību.

Informāciju par šādām īsziņām, kurās cilvēki aicināti izņemt noguldījumus no dažām bankām, šonedēļ apstiprināja arī Lietuvas Bankas prezidents Reinoldijs Šarkins. Pēc viņa teiktā, cilvēki, kas šādai panikai padevušies, jau cietuši, zaudējot noguldījumu procentus.

Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāla "lrt.lt" aptaujātie eksperti pieļauj iespēju, ka minētās baumas varētu būt saistītas ar svētdien Lietuvā paredzētajām Seima vēlēšanām.

"Grūti iedomāties, ka šādas pilnīgi nepamatotas īsziņas skaidrojamas tikai ar bērnišķīgu padraiskošanos vai vienkāršu muļķību. Acīmredzot mērķis bijis destabilizēt finanšu sistēmu, un par to, pats par sevi saprotams, jāinteresējas mūsu nacionālās drošības iestādēm," uzskata "SEB bankas" prezidenta padomnieks Gitans Nausēda.

Savukārt filozofijas profesors antropologs Gintauts Mažeiķis paudis pārliecību, ka maldinošo īsziņu mērķis bijis destabilizēt pirmsvēlēšanu situāciju Lietuvā. Sajukums varētu izrādīties noderīgs "vai nu kādai no kandidējošām partijām, vai arī kādai ārvalstij", viņš piebildis, atgādinādams, ka līdzīgi incidenti bijuši arī pirms iepriekšējām vēlēšanām.

"Pirmām kārtām tiek manipulēts ar visjutīgākajiem iedzīvotājiem, kuri lasa tikai vienu vai dažus laikrakstus un tur savus noguldījumus bankās. Lietuvā šādu cilvēku ir absolūtais vairākums. Tā ir klasiska manipulācijas forma, kas mērķēta uz pilnīgi noteiktu iedzīvotāju slāni. Bet tieši šo cilvēku balsis jau arī ir vajadzīgas," norādījis profesors.

Šoreiz pirmsvēlēšanu laiks Lietuvā turklāt sakritis ar pasaules ekonomisko krīzi, tāpēc pieaugusi iespēja manipulēt ar cilvēkiem, kas par to nav daudz interesējušies, turklāt cilvēkiem vēl prātā palicis ne tik senais Lietuvas banku sabrukums, atzīst eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!