Foto: DELFI

Lietuvas Ārlietu ministrija (ĀM) pirmdien nosodīja Šveices lēmumu no 1.maija ierobežot izsniegto darba atļauju kvotu viesstrādniekiem no astoņām Austrumeiropas valstīm, tostarp Baltijas valstīm, samazinot ik gadu garantēto kvotu skaitu par divām trešdaļām līdz 2000.

Lietuvas ĀM paziņojumā teikts, ka "šis lēmums pārkāpj ES un tās dalībvalstu un Šveices Konfederācijas vienošanos par personu brīvu pārvietošanos, un diskriminē astoņu dalībvalstu pilsoņus salīdzinājumā ar citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem".

"Lietuvu un Šveici saista ciešas politiskās un ekonomiskās sadarbības attiecības, tāpēc ĀM cer, ka Šveices valdība vistuvākajā laikā pārskatīs savu lēmumu," uzsver Lietuvas ĀM.

Šveice izpelnījusies plašu Eiropas Savienības (ES) amatpersonu kritiku, paziņojot, ka no 1.maija atjaunos izsniegto darba atļauju kvotu viesstrādniekiem no astoņām Austrumeiropas valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Čehijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Ungārijas -, samazinot garantēto gada kvotu skaitu par divām trešdaļām līdz 2000.

"Tas nav ekonomiski attaisnojams ar situāciju darba tirgū, nedz arī ar uzturēšanās atļaujas Šveicē lūdzošo ES pilsoņu skaitu," paziņoja bloka augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone.

Šveicei arī ekonomiski nestabilos apstākļos izdevies bezdarbu saglabāt 3% līmenī no darbspējīgajiem valsts iedzīvotājiem, tomēr valdība paziņoja, ka nolēmusi ieviest "drošības nosacījumu" tās līgumā ar ES par brīvu cilvēku pārvietošanos, atjaunojot kvotas Austrumeiropas valstu pilsoņiem, kas tika atceltas pērn, kad darba atļaujas Šveicē saņēma 6000 šo astoņu valstu pilsoņi.

Šveices valdība uzsver, ka pašlaik 7,9 miljoniem valsts iedzīvotāju pievienojušies 1,1 miljons ES valstu pilsoņu, kas palīdzēja vairot valsts ekonomikas izaugsmi, tomēr pieaugošie imigrācijas apjomi rada bažas par valsts iespējām nodrošināt viņu integrācijas, minimālo algu un darba apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!