Lietuvas Nacionālā maksājumu aģentūra (NMA) lūgusi tiesībsargāšanas institūcijas izmeklēt iespējamos Pasvales organizētās noziedzības grupējuma “Pelesiai” (“Pelējums”) likumpārkāpumus, kas bijuši vērsti uz Eiropas Savienības fondu atbalsta saņemšanu.
Kā pastāstījis NMA direktors Sauļus Silicks, jūnija sākumā aģentūra saņēmusi informāciju par iespējamajiem šā grupējuma likumpārkāpumiem Panevēžas un Pasvales rajonos.

Pēc policijas rīcībā esošajiem datiem, šī banda laupījusi vietējiem zemniekiem lauksaimniecības tehniku un transporta līdzekļus un par izpirkuma maksu to nogādājusi atpakaļ, nodarbojusies arī ar izspiešanu un dedzināšanu un centusies krāpšanas ceļā iegūt īpašumā lauksaimnieciskās ražošanas uzņēmumus.

Pagājušajā nedēļā Lietuvas kriminālpolicijas biroja, Pasvales rajona policijas komisariāta un terorisma apkarošanas speciālās vienības “Aras” kopīgā operācijā tika aizturētas trīs personas, kas tiek apsūdzētas piederībā pie šā grupējuma.

Īpaša NMA komisija sākusi iekšējo izmeklēšanu. Šobrīd tiek analizēti arī Panevēžas un Pasvales rajonos iesniegtie projekti par ES palīdzības piešķiršanu. Sistematizēta informācija par šādiem projektiem tiks nodota tiesībsargāšanas institūcijām, kas veiks sīkāku izmeklēšanu.

Lietuvā nepamatoti izmaksāto SAPARD līdzekļu īpatsvars sasniedz 0,07% no piešķirtā atbalsta kopējās summas. Kā iztiecies Silicks, šo līdzekļu izlaupīšanu nav spējušas novērst arī citas valstis, kuras izmanto ES atbalstu, kur attiecīgais rādītājs sasniedzot pat 3 līdz 5% no piešķirto līdzekļu kopējās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!