Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuva ceturtdien oficiāli kļuvusi par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti.

Kā paziņojis Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites birojs, Francijas valdībā ceturtdien iesniegts glabāšanā Lietuvas iestāšanās konvencijas ratifikācijas dokuments.

Grībauskaite uzsvērusi, ka Lietuva ir gatava kopā ar OECD meklēt labākos risinājumus globālo ekonomikas izaicinājumu pārvarēšanai. Pēc viņas teiktā, Lietuvai ir svarīgi arī turpmāk maksimāli izmantot iespējas, ko tai paver dalība šai organizācijā, un ar ekspertu palīdzību stiprināt inovāciju politiku, palielināt darba ražīgumu un mazināt sociālo nevienlīdzību.

Kā uzsvērts īpaši izdotā OECD ekonomikas apskatā, lai gan pēdējo desmit gadu laikā ekonomikas pieaugums Lietuvā bijis jūtamāks nekā lielākajā daļā dalībvalstu, tur tomēr joprojām pastāv liela sociālā nevienlīdzība un ir nepieciešami risinājumi sabiedrības novecošanās un emigrācijas problēmām.

Lietuva sarunas par iestāšanos OECD sāka pirms trim gadiem un pabeidza aprīlī. 3. maijā organizācija oficiāli uzaicināja Lietuvu pievienoties OECD konvencijai.

Lietuvas prezidente līgumu par Lietuvas iestāšanos OECD parakstīja 30. maijā Parīzē, bet 28. jūnijā to ratificēja Seims.

Sākotnēji dalība Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā Lietuvai izmaksās aptuveni 2,8 miljonus eiro gadā, bet no 2022. gada šī dalības maksa varētu samazināties līdz 1,8 miljoniem eiro.

Igaunija par OECD dalībvalsti kļuva 2010. gadā, bet Latvija - 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!