Krievijai nav pienākums Lietuvai atlīdzināt okupācijas radītos zaudējumus, bet Viļņa Maskavai ir parādā 72 miljardus dolāru (64 miljardi eiro) par PSRS laikiem, uzskata Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs (attēlā).

Vēstnieks tādu viedokli paudis intervijā krievu valodā rakstošam portālam "Ļitovskij kurjer", vēsta "Delfi.lt".

Neviena Krievijas amatpersona pat neapspriedīs jautājumu par Lietuvai radītajiem zaudējumiem PSRS laikā, kur nu vēl "okupācijas kontekstā", paskaidroja Udaļcovs. Viņaprāt, nevis Krievija ir parādā Lietuvai, bet Lietuva ir parādā Krievijai.

Vēstnieks uzskata, ka okupācijas laikā Lietuva bija agrāra valsts ar "nelielu sociāli ekonomisko potenciālu", kas tika iznīcināts Otrā pasaules kara gados.

Atrodoties PSRS sastāvā, Lietuvai radās iespēja lielos mērogos attīstīt savu tautsaimniecību, kas deva iespēju atjaunot karā sagrauto un radīt rūpniecību, ir pārliecināts diplomāts.

Laika posmā no 1940. līdz 1990. gadam Lietuvas ekonomikas attīstībā PSRS devusi aptuveni 65 miljardu dolāru kapitālieguldījumu rūpniecības un enerģētika attīstībai, apgalvo Udaļcovs. Tāpēc runas par Lietuvai "it kā nodarītajiem zaudējumiem" nav tiesiskas un ir absurdas, uzsver vēstnieks.

Udaļcovs arī atzīmē, ka Krievija kā lielākā PSRS valsts deva galveno ieguldījumu PSRS budžetā, tāpēc ir tiesīga prasīt Lietuvai kompensēt kopējos līdzekļus, kas pārdalīti par labu Lietuvai, kā arī maksu par izejvielām un energoresursiem, kas piegādāti par ievērojami pazeminātām cenām. Tāpēc Lietuva Krievijai ir parādā vairāk nekā 72 miljardus dolāru, uzsver Udaļcovs.

Lietuvas Seims 2000. gadā pieņēma likumu, kas paredz veikt pārrunas ar Maskavu par padomju okupācijas radīto zaudējumu atlīdzināšanu. 1995. gadā izveidota komisija tos novērtēja 23 miljardu eiro apmērā, skaidro "Delfi.lt".

1992. gadā referendumā 90% balsotāju atbalstīja ieceri pieprasīt Krievijai kompensāciju par okupācijas zaudējumiem. Krievija Lietuvas un citu Baltijas valstu prasības uzskata par nepamatotām, kā arī neatzīst okupācijas faktu.

Jāatzīmē, ka PSRS okupācijas laika ieguldījuma slavināšana ir viens no Krievijas propagandas virzieniem, piemēram, šajā video, kuram internetā drīz vien tika publicēts kritisks atbildes video.

Savukārt Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš ir izpētījis, ka Latvija okupācijas laikā PSRS kasē iemaksāja vairāk, nekā no tās saņēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!