Foto: AFP/Scanpix

Viļņas apgabala tiesa ceturtdien par spiegošanu Baltkrievijas labā piespriedusi triju gadu un triju mēnešu cietumsodu bijušajam valsts uzņēmuma "Oro navigacija" darbiniekam Romualdam Lipskim. Paredzams, ka soda termiņā tiks ieskaitīts laiks, ko viņš pavadījis apcietinājumā kopš aizturēšanas 2014.gada janvārī.

Kā norādījis tiesnešu kolēģijas loceklis Audrjus Cinins, piespriestais sods ir "tuvs minimālajam", jo notiesātais nav nodevis Minskai nekādu vērtīgu informāciju.

Pēc viņa teiktā, Lipskis, strādādams Lietuvas gaisa navigācijas informācijas pakalpojumu uzņēmumā, "nofotografējis trīs mapes ar noteiktu Viļņas lidostas komunikāciju rasējumiem un trīs dienas vēlāk nodevis tās Baltkrievijas izlūkdienesta darbiniekam".

Tiesnesis paudis viedokli, ka Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes pārāk ilgi izsekojušas Lipski, un tas devis Baltkrievijas izlūkdienesta darbiniekam Sergejam Kuruļenko iespēju aizbēgt. Viņš norādījis, ka prokurors Lipskim inkriminējis noziedzīgu darbību vismaz pāris gadu garumā, bet tiesa noteikusi, ka viņa darbība ilgusi "divas trīs dienas".

Prokurors savukārt apsūdzībā tika norādījis, ka Lipskis tikšanās laikā mutiski nodevis Kuruļenko informāciju par Zokņu lidostu pie Šauļiem, kur bāzēta NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija, - par objektu izvietojumu, jaunu objektu izveides plāniem, komunikācijām un infrastruktūru.

Lipskis atzinis, ka fotografējis minētās shēmas, bet apgalvojis, ka tās "var viegli atrast internetā". "Manas vainas te nav - fotografēju, lai tas VDK aģents atšūtos no manis," viņš skaidrojis, apgalvojot, ka pats ne reizi nav zvanījis Baltkrievijas dienestu aģentam.

Runājot par Zokņu lidostu, Lipskis izteicies, ka par to nav varējis nodot nekādu vērtīgu informāciju, jo pats tur darba darīšanās pabijis tikai pusotru stundu.

Prokuratūra lietas materiālus bija apkopojusi septiņos sējumos ar 1300 dokumentiem, audio un videoierakstiem.

Tiesas spriedums ir pārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!