Lietuvas kompānijas "Dujotekana" un "Geonafta" paziņojušas, ka pētīs iespējas Lietuvas rietumos ierīkot pazemes gāzes krātuvi.
Izpētes darbos piedalīsies arī Lietuvas Ģeoloģiskais dienests. Izpēte sāksies oktobrī un turpināsies astoņus mēnešus. Tos veiks Vācijas enerģētikas koncerna RWE meituzņēmums ESK. Koncernam RWE ir liela pieredze pazemes gāzes krātuvju ierīkošanā.

Kā pastāstījis "Dujotekana" ģenerāldirektors Raimunds Paļuks, vietas izvēlē vēl nesen izskatīti vairāki varianti, un Rietumlietuva izraudzīta gan piemērotas ģeoloģiskās struktūras dēļ, gan tāpēc, ka tur ir daudz dabasgāzes patērētāju.

Izpētē tiks noteikts iespējamais gāzes krātuves tilpums. Tiek apsvērti divi varianti - maza (0,2 līdz 0,3 miljardi kubikmetru) un vidēja (līdz 0.5 miljardiem kubikmetru) krātuve. To domāts ierīkot vai nu kādā neizmantotā naftas atradnē, vai arī naftu saturošā ģeoloģiskajā struktūrā. Kad izpēte būs pabeigta, sāksies gāzes krātuves projektēšana. Saskaņā ar Vācijas firmas provizoriskajām aplēsēm tās būve izmaksās aptuveni 100 miljonus eiro (64,5 miljonus latu).

Kā norādīja Paļuks, Lietuvai būtu vajadzīga gāzes krātuve 0,3 līdz 0,5 miljardu kubikmetru tilpumā. Tas ļautu nodrošināties pret ārkārtējām situācijām, teiksim, piegāžu pārtraukumu cauruļvadu avārijas gadījumā un vienlaikus sabalansēt sezonālo pieprasījumu pēc gāzes.

Šobrīd Lietuvas gāzes vados var atrasties tikai 16-20 miljoni kubikmetru lielas gāzes rezerves. Ārkārtējā situācijā ar šo daudzumu Lietuvai pietiktu tikai divām nedēļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!