Foto: AP/Scanpix

Kijeva un Viļņa ir vienojušās, ka Lietuva jau tuvākajā laikā piegādās Ukrainai bruņojumu, vēsta laikraksts "Eiropeiskaja Pravda".

Par to preses konferencē Kijevā pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti pirmdien paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Mēs vienojāmies par konkrētu ieroču konkrētu elementu piegādēm Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Tā ir reāla palīdzība," paziņoja Porošenko, nekonkretizējot, kas tieši tiks piegādāts.

Tāpat Lietuvā tiks apmācīti Ukrainas karavīri, papildināja prezidents. "Turklāt mēs vienojāmies līdz 50 palielināt to pretterorisma operācijas zonas karavīru skaitu, kurus mēs varēsim nosūtīt ārstēties uz Lietuvu," pastāstīja Ukrainas prezidents.

Lietuvas prezidente Grībauskaite preses konferencē apstiprināja plānus par militāro sadarbību.

"Lietuva ir gatava dalīties pieredzē visās jomās, tai skaitā militārajā. Mēs sniegsim jums atbalstu un nodrošināsim apmācības karavīriem," uzsvēra Grībauskaite.

Vēstīts, ka Grībauskaite Ukrainas televīzijas kanālam TSN iepriekš norādīja, ka daļa palīdzības, ko Lietuva jau sniedz Ukrainai, "nav publiski apspriežama".

Pagājušajā nedēļā Grībauskaite Krieviju nodēvēja par "teroristisku valsti" tās Ukrainas politikas dēļ.

ASV Ukrainai ir piegādājušas pirmos pretmīnu radarus, bet decembrī sāks Ukraiņu karavīru apmācīšanu. ASV amatpersonas paziņoja, ka plāno uz Ukrainu nosūtīt arī citu militāro ekipējumu un palīdzības apjomu Ukrainai palielināt.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.

Kijeva un Rietumi apsūdz Maskavu ieroču, tehnikas un kaujinieku nosūtīšanā uz Ukrainu, kā arī miera plāna nosacījumu neievērošanā. Tikmēr Kremlis savu saistību ar konfliktu turpina noliegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!