Lietuvā trešdien tika pieminēta pirms 11 gadiem notikusī Medininku traģēdija. Šai robežkontroles punktā pie Baltkrievijas robežas naktī uz 1991.gada 31.jūliju omonieši nogalināja septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un robežsargus.
Piemiņas pasākumā, kas notika Medininkos, piedalījās Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Seima spīkers Arturs Paulausks, Iekšlietu ministrijas un Muitas departamenta pārstāvji un vienīgais cilvēks, kas šajā slaktiņā palika dzīvs, - toreizējais muitas darbinieks Toms Šerns, kas pērn kļuva par Reformātu baznīcas garīdznieku.

"To, ko es torīt redzēju šai vietā, ir grūti aizmirst," sacīja Paulausks. "Es vēl tagad redzu kā viņi te gulēja asinīs. Godīgi Lietuvas virsnieki krita, pildot dienesta pienākumus. Viņu vienīgā vaina bija tā, ka viņi darīja savu darbu, kam bija milzīga nozīme, - aizstāvēja savu Tēvzemi."

Tajā traģiskajā naktī omoniešu uzbrukumā tika smagi ievainoti un vēlāk slimnīcā mira septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki - Mindaugs Balavaks, Antans Musteiķis, Jozs Janonis, Aļģimants Jozaks, Aļģirds Kazlausks, Staņislovs Orlavičs un Ričards Rabavičs.

Medininku slaktiņa inspirētāji un izpildītāji joprojām nav notiesāti un atrodas brīvībā. Krievijas Ģenerālprokuratūra ignorē Lietuvas prasības izdot viņus.

"Ir grūti runāt, zinot, ka šīs traģēdijas organizētāji un izpildītāji atrodas brīvībā. Tomēr domāju, ka viņiem nebūs miera līdz pat mūža galam," sacīja Paulausks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!