Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvā reģistrēts pirmais nāves gadījums, kad miris ar "Covid-19" saslimušais, atsaucoties uz Lietuvas Veselības ministriju, ziņo portāls "Delfi.lt".

Lietuvā sestdien dienas laikā atklāti vēl 14 jauni inficēšanās gadījumi, kopējam skaitam sasniedzot 83, tā ar atsauci uz Veselības ministriju vakarpusē ziņo "Delfi.lt". Deviņi jaunie gadījumi konstatēti Viļņā, divi no tiem ievesti, bet seši tiek vēl pārbaudīti. Četri ievesti gadījumi konstatēti Klaipēdā. Šauļos vīrusa klātbūtne konstatēta cilvēkam, kas atgriezies caur Turciju no Meksikas un ir pašizolācijā.

Vienlaikus tiek ziņots, ka Lietuvas valdības vadītājam Sauļum Skvernelim veikts tests, bet tā iznākums ir negatīvs. Premjera preses sekretārs pastāstījis, ka tas darīts tādēļ, ka valdības vadītājs pēdējā laikā pabijis vietās, kas tiek uzskatītas par augsta riska vietām.

Viņam bijusi arī saskarsme ar cilvēkiem, kas tagad atrodas pašizolācijā. Pārbaude Skvernelim veikta piektdien, 20. martā. Vēl 6. martā viņš piedalījies operāciju bloka atvēršanā Ukmerģes slimnīcā, kur vēlāk konstatēta saslimšanas slimnīcas ārstam. Turklāt šajā pagājušā naktī mirusi sieviete, kura bija šīs slimnīcas paciente un kurai pēc nāves atklāta inficēšanās.

Jau ziņots, ka Lietuvas Veselības ministrijas pārstāve Justīne Petravičiene naktī uz sestdienu medijam apstiprinājusi, ka mirusī persona ir vecāka gadagājuma cilvēks, kurš tostarp sirdzis ar hroniskām slimībām. Viņa neatklāja ne mirušā dzimumu, ne precīzu vecumu, bet piebilda, ka mirušais ārstējies Ukmerģes slimnīcā.

Pēc Petravičienes teiktā, nav arī zināms, kā šī persona inficējusies ar "Covid-19" vīrusu. Līdz šim Lietuvas atbildīgajām iestādēm nav datu par šīs personas kontaktiem ar citām personām, kurām diagnosticēts "Covid-19". Tāpat mirusī persona nebija to personu sarakstā, kuriem noteikta diagnoze "Covid-19".

"No rīta būs precīzāki dati, pagaidām tas ir viss, ko es varu pateikt," norādījusi Lietuvas Veselības ministrijas pārstāve.

Piektdien Ukmerģes pilsētā slimnīcā pēc inficēšanās ar koronavīrusu mirusī sieviete, kura ar vīrusu varēja inficēties jau slimnīcā, "Delfi.lt" tādu iespēju pieļāvis Ukmerģes pašvaldības vadītājs Rolands Janicks.

Pagaidām tas nav vēl apstiprināts, uzsvēris mērs, sakot, ka, ja tas tiks apstiprināts, tad to izmeklēs ne tikai slimnīca un pašvaldība. Janicks sacīja, ka ārstu profesionālais risks ir civiltiesiski apdrošināts.

Mērs apstiprinājis, ka patlaban notikušo skaidro speciālisti. Iepriekš slimnīcā ticis konstatēts, ka ar koronavīrusu inficēts viens ārsts, tāpēc pacienti tika vai nu izrakstīti no slimnīcas un viņiem noteikta 14 dienu pašizolācija, vai arī pārvesti uz citām slimnīcām. Viss slimnīcas personāls – 120 cilvēku – ticis izolēts un pārbaudīts. Slimnīca slēgta un tiek dezinficēta, stāstījis Janicks.

Pēc viņa teiktā, dienā, kad ārstam konstatēta inficēšanās, pavecākā sieviete, kura vēlāk mirusi, tika izrakstīta mājās. Viņa bijusi labā stāvoklī un vesela un tika informēta par 14 dienu pašizolāciju. Tomēr nākamajā dienā viņa atkal nonākusi slimnīcā, kur ārstiem nav izdevies glābt viņas dzīvību. Jau pēc nāves konstatēts, ka viņa bijusi inficēta ar koronavīrusu.

Savukārt inficētais ārsts ārstējas Santariškas slimnīcā un citās slimnīcās nav strādājis, pastāstījis mērs.

"Delfi.lt" ziņo, ka saskaņā ar jaunākajiem datiem Lietuvā "Covid-19" diagnosticēts 69 cilvēkiem un viena persona no jaunā koronavīrusa mirusi.

Piektdien ziņots par Ukmerģes slimnīcas ārstu, kuram diagnosticēts "Covid-19", pēc kā daļa slimnīcas nodaļu slēgtas un visi pārvesti uz paliatīvās aprūpes nodaļu. Daži ārsti un pacienti, kuri izrakstīti no slimnīcas, atrodas izolācijā. Slimnīca jaunus pacientus neuzņem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!