Foto: Publicitātes foto

Lietuva, Polija un Ukraina parakstījušas kopīgu deklarāciju, kurā apņemas izveidot "Ļubļinas trijstūri", lai padziļinātu sadarbību, vēršoties pret Krievijas agresiju Ukrainā un cenšoties ierobežot Covid-19 pandēmijas draudus.

Šādu dokumentu Ļubļinas pilsētā Polijā otrdien parakstīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs, Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs un Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Kā norāda Lietuvas Ārlietu ministrija, "Ļubļinas trijstūris" tiek veidots, lai stiprinātu sadarbību drošības jomā, padziļinātu trīspusējos kontaktus militārajā un aizsardzības jomā, pilnībā izmantojot NATO un Eiropas Savienības (ES) piedāvāto potenciālu, kā arī attīstītu ES Austrumu partnerības iniciatīvu un atbalstītu Ukrainas reformu procesu, nododot tai Polijas un Lietuvas pieredzi.

Ministri vienojušies regulāri tikties, sadarbojoties arī ar citiem izvēlētiem partneriem, un rīkot augsta līmeņa ārlietu ministriju pārstāvju konsultācijas.

Deklarācijā atgādināts par triju valstu vēsturiskajām un kultūras saitēm, uzsvērta sadarbības nozīme politikas, ekonomikas, infrastruktūras, drošības, aizsardzības un kultūras jomās un nepieciešamība padziļināt sadarbību starp ES, NATO un Austrumu partnerības valstīm.

Triju valstu ministri aicina Krieviju izvest karavīrus no Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabaliem, apliecina atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, tās centieniem pievienoties NATO un Kijevas politiskajām un ekonomiskajām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!