Populārākais politiķis Lietuvā ir premjerministrs Aļģirds Brazausks, bet no partijām visaugstākais reitings ir nesen izveidotajai populistiskajai Darba partijai.
Par to liecina sabiedriskās domas izpētes firmas "Vilmorus" šomēnes veiktās aptaujas rezultāti, par kuriem sestdien ziņo laikraksts "Lietuvos rytas".

Aptaujā par politiķiem respondentiem pašiem bija jānosauc politiķus, kuri, pēc aptaujāto domām, vislabāk aizstāv viņu intereses.

Brazausku nosauca 24,1 procents respondentu (martā - 22,9 procenti).

Otrajā vietā ierindojies bijušais prezidents Valds Adamkus, kuru atbalstīja 14,9 procenti respondentu (martā - 12,3 procenti).

Trešajā vietā ir Darba partijas priekšsēdētājs Viktors Uspaskihs, kuru par labāko savu interešu aizstāvi uzskata 14,6 procenti aptaujāto (martā - 11,8 procenti).

Pagājušajā nedēļā par rupjiem konstitūcijas pārkāpumiem no amata atceltais prezidents Rolands Pakss ir ceturtajā vietā - viņa reitings ir 10 procenti (martā - 14,1 procents).

Ja Seima vēlēšanas notiktu tagad, par Darba partiju balsotu 23,6 procenti respondentu (martā -20,2 procenti).

Otrajā vietā būtu Brazauska vadītā valdošajā koalīcijā ietilpstošā Sociāldemokrātiskā partija, par kuru būtu gatavi balsot 16,8 procenti respondentu (martā - 16,7 procenti).

Trešā populārākā ir Tēvzemes savienība, par kuru savas balsis atdotu 8,2 procenti respondentu (arī martā - 8,2 procenti).

Paksa dibinātā Liberāldemokrātiskā partija saņēmusi sešu procentu aptaujāto atbalstu (martā to atbalstīja septiņi procenti).

Pārējās partijas varētu nepārvarēt sešu procentu barjeru iekļūšanai parlamentā, liecina aptauja. To vidū ir arī valdošajā koalīcijā ietilpstošā Jaunā savienība, kuru atbalsta 3,4 procenti respondentu (martā - 3,1 procents).

Seima vēlēšanas notiks 19. septembrī.

Pirmstermiņa prezidenta vēlēšanu datums vēl nav paziņots, taču prognozē, ka tās notiks 13. jūnijā, kad Lietuvā vēlēs Eiroparlamentu. Pagaidām vēl nav skaidrs, kuri no populārākajiem politiķiem kandidēs uz valsts vadītāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!