Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas nodokļu pārvalde sākusi divas izmeklēšanas saistībā ar Lietuvas pilsoņiem un kompānijām, kuri minēti tā dēvētajos Panamas dokumentos, kas noplūdināti no Panamā bāzētā juristu biroja "Mossack Fonseca".

Lietuvas Valsts nodokļu inspekcijas un Finanšu noziegumu izmeklēšanu dienesta kopīgais Risku analīzes centrs pašlaik lemj, vai sākt citas izmeklēšanas.

Nodokļu pārvaldes preses pārstāvis Darjus Buta apstiprināja, ka notiek divas izmeklēšanas saistībā ar "Panamas dokumentiem", tomēr viņš atteicās nosaukt iesaistītās fiziskās un juridiskās personas.

Lietuvas Valsts nodokļu inspekcijas vadītāja vietnieks Artūrs Klerausks sacīja, ka varas iestādes analizē visu plašsaziņas līdzekļos publicēto informāciju un meklē norādes uz izvairīšanos no nodokļiem vai citām noziedzīgām darbībām.

Amatpersona atteicās izteikt pieņēmumus, cik ilga varētu būt izmeklēšana.

Jau vēstīts, ka no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra ir noplūdināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savus aktīvus no nodokļu iestādēm. "Panamas dokumentos" minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti, Saūda Arābijas karalis, kā arī tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva "Mossack Fonseca" dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Lietuvas ziņu vietne "15min.lt", kas iesaistās starptautiskajā pētnieciskās žurnālistikas organizācijā, vēstīja, ka Panamā bija reģistrēta bijušā Lietuvas Futbola federācijas prezidenta Ļutaura Varanaviča ārzonas kompānija, kā arī ar tagad bankrotējušās Lietuvas bankas "Ūkio bankas" starpniecību notikuši naudas darījumi starp ārzonas kompānijām, kas saistītas ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!