Foto: AFP/Scanpix

Lietuvā otrdien sākas tradicionālās divu dienu Baltijas jūras reģiona gaisa spēku mācības, kurās piedalās arī Somija un Zviedrija, kas nav NATO dalībvalstis.

Divu dienu mācības Baltijas gaisa telpā "Baltic Region Training Event" (BRTE) organizē NATO Apvienoto gaisa spēku komandpunkts. Tajās piedalīsies Zviedrijas iznīcinātājs "JAS-39 Gripen" un Somijas iznīcinātājs "F-18 Hornet", kā arī pašlaik Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju veicošie Vācijas iznīcinātāji "F-4F Phantom" un Lietuvas transportlidmašīna "C-27 Spartan", aģentūru BNS informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Mācību scenārijs paredz, ka Lietuvas transportlidmašīna zaudē sakarus virs Baltijas jūras starptautiskajiem ūdeņiem. Pirmajā mācību dienā Zviedrijas "JAS-39 Gripen" pārņems kontroli pār "C-27 Spartan" Zviedrijas gaisa telpā un pavadīs to līdz Lietuvas robežai, kur tā no nāks viena no Vācijas iznīcinātājiem "F-4F Phantom" kontrolē un tiks pavadīta atpakaļ uz Zokņu gaisa spēku bāzi pie Šauļiem.

Otrajā mācību dienā šis pats scenārijs tiks izpildīts ar Somijas iznīcinātāju.

Šī ir pirmā reize, kad tamlīdzīgās mācībās piedalās Somija, bet Zviedrija šādās mācībās piedalās jau otro reizi.

Lietuvas Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka šādās mācībās savas prasmes uzlabo ne vien piloti, bet arī vadības centru operatori Lietuvā, Zviedrijā un Somijā, kā arī NATO Apvienoto Gaisa operācijas centrs Ūdemā, Vācijā.

"Baltijas valstīs jau esam atraduši draugus, un ar laiku patrulēšanas misija Baltijas valstu gaisa telpā Vācijas gais spēkiem ir kļuvusi par ierastu pasākumu. Ir svarīgi izmantot šādas iespējas kā BRTE, lai varam praktizēties un dzīvē īstenot izstrādātās procedūras, cieši sadarbojoties ar partnervalstīm, gādājot par NATO gaisa telpas drošību," norādīja Vācijas gaisa spēku kontingenta Lietuvā komandieris pulkvežleitnants Holgers Radmans.

Mācības BRTE kopš 2008.gada notiek jau 11.reizi. Mācības ir koordinētas ar civilajām institūcijām un dienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!