Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lietuvā trešdien saistībā ar pirmstiesas izmeklēšanu par dažādām koruptīvām noziedzīgām darbībām aizturēti vienpadsmit cilvēki, tai skaitā trīs prokurori, Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienesta (FNTT) darbinieks un advokāts.

Kā preses konferencē pastāstījis ģenerālprokurors Ēvalds Pašilis, izmeklēšana sākta, saņemot informāciju, ka prokurori un FNTT amatpersona "tiekas ar advokātu, pārrunā viņu pārziņā esošo lietu gaitu un apspriež neizpaužamus datus, kas varētu būt noderīgi trešajām personām".

"Pastāv aizdomas, ka šādas darbības varēja tikt veiktas attiecībā uz īpaši svarīgām īpašuma izšķērdēšanas lietām bankā "Ūkio bankas", Krājaizdevu sabiedrības lietām un citām finansiālo noziegumu lietām," viņš piebildis.

Pašilis norādījis, ka prokurori atstādināti no amata pienākumu pildīšanas un trešdien par viņu darbu sākta dienesta pārbaude. Tiks pārskatītas viņu izmeklētās lietas, ieskaitot tādas, kas tikušas izbeigtas, kurās izmeklēšana apturēta vai personas atbrīvotas no atbildības.

Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, aizturētie ir Ģenerālprokuratūras Kriminālvajāšanas departamenta prokurori Nerijus Marcinkevičs un Ugņus Vīčins, Kauņas apgabala prokuratūras Otrās kriminālvajāšanas nodaļas prokurors Donāts Puzins, FNTT darbinieks Nerijus Valatka, advokāts Šarūns Mickevičs un vēl sešas privātpersonas. Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju advokāts Mickevičs savulaik bijis FNTT Kauņas apgabala nodaļas vadītāja vietnieks.

Pirmstiesas izmeklēšana uzsākta par tirgošanos ar ietekmi, kukuļošanu un amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tiesībsargājošo iestāžu rīcībā nonākusī informācija liecina, ka prokurori un FNTT amatpersona neatkarīgi cits no cita neoficiāli tikušies ar minēto advokātu un pārrunājuši viņu pārziņā esošo lietu pirmstiesas izmeklēšanas gaitu, neizpaužamu informāciju un iespējas pieņemt procesuālus lēmumus, kuros ieinteresētas šā advokāta neoficiāli pārstāvētas privātpersonas. Iespējams, ka šo darbību mērķis zināmos gadījumos bijis gūt materiālu vai cita veida labumu.

Īpašā izmeklēšanas dienesta (STT) direktors Žīdrūns Bartkus atzinis, ka par šo pirmstiesas izmeklēšanu, kas skar vismaz 30 noziedzīgus nodarījumus, ilgu laiku nav ziņots atklātībā, bet trešdienas rītā sarīkota vērienīga operācija, kurā piedalījušies aptuveni 50 dienesta darbinieki.

Kā paziņojusi prokuratūra, visu aizdomās turēto mājās, darbavietās un citos objektos Viļņā un Kauņā tiek veiktas kratīšanas un citas procesuālās darbības.

Lēmumi par drošības līdzekļu noteikšanu aizturētajiem vēl tiks pieņemti.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra 2013. gada novembrī apstiprināja banku "Ūkio bankas" kā civilprasītāju pirmstiesas izmeklēšanā par akcionāru un ar viņu lēmumu apstiprināto bankas vadītāju darbībām bankas aktīvu izšķērdēšanā.

Tobrīd tika paziņots, ka saskaņā ar provizoriskām aplēsēm kompensējamā kaitējuma kopējais apmērs sasniedz 370,196 miljonus eiro, bet netika nosauktas konkrētas personas, kurām šis kaitējums būtu jāatmaksā.

Pirmstiesas izmeklēšana tika pabeigta šā gada janvārī. Apsūdzības izvirzītas 13 cilvēkiem, tai skaitā bankas lielākajam akcionāram Vladimiram Romanovam.

Viņi tiek turēti aizdomās par vairāk nekā 40 miljonu eiro izšķērdēšanu, bet vēl nav pabeigta cita ar "Ūkio bankas" saistīta izmeklēšana, un tas nozīmē, ka kopējais kaitējuma apmērs vēl var pieaugt.

"Ūkio bankas" darbība tika apturēta 2013.gada februārī, un tika sākta bankas bankrota procedūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!