Foto: AP/Scanpix/LETA
Lai iegrožotu satraucošo jaunā koronavīrusa izplatību, Lietuvā no šodienas stājas spēkā jauni, daudz stingrāki karantīnas noteikumi - tiek slēgta lielākā daļa veikalu un visu svētku laiku cilvēkiem būs atļauts atstāt savas pašvaldības teritoriju tikai nopietnu iemeslu dēļ.

Jaunās valdības premjerministre Ingrīda Šimonīte uzsvērusi, ka pašreizējā situācijā "vieglu lēmumu nav", un aicinājusi cilvēkus saņemties un ievērot šos noteikumus, lai tos pēc iespējas drīzāk atkal varētu mīkstināt.

Mācības pamatskolas un vidusskolas klasēs notiks tikai attālināti, bet bērnudārzi uzņems tos bērnus, kuru vecāki nevar strādāt no mājām.

Strādās tikai veikali, kuros tirgo galvenokārt pārtiku, bet tajos drīkstēs pārdot arī citas preces, varēs darboties aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, kā arī optikas un ortopēdijas palīglīdzekļu veikali, bet vienam pircējam veikalu telpās būs jānodrošina vismaz 15 kvadrātmetru platība.

Pārtikas tirdzniecība varēs turpināties arī tirgos un citās atklātā tirdzniecības vietās. Drīkstēs darboties interneta veikali, būs atļauta arī tirdzniecība ar preču piegādi mājās vai pasūtījumu izņemšanas punktos. Āra tirdzniecības vietās būs atļauts tirgot arī Ziemassvētku eglītes.

Būs aizliegti jebkādi skaistumkopšanas pakalpojumi, kā arī citi pakalpojumi, kuru sniegšanai vajadzīga saskarsme, kas ilgāka par 15 minūtēm. Aizliegums neattieksies uz medicīnisko rehabilitāciju vai citiem medicīniskajiem pakalpojumiem, psihologu, psihoterapeitu, advokātu palīdzību, finanšu pakalpojumiem, kā arī izmitināšanas pakalpojumiem, kurus drīkstēs sniegt, vienā istabā neuzņemot vairāk par vienas ģimenes vai mājsaimniecības locekļiem. Būs atļauti arī taksometru pārvadājumi.

Uz visu svētku laiku - no šodienas līdz 3.janvārim - cilvēkiem aizliegts atstāt savas pašvaldības teritoriju, izņemot pārvietošanos, kas saistīta ar darbu, bērēm vai steidzamiem medicīniskiem iemesliem, tomēr būs atļauts doties uz saviem īpašumiem citās pašvaldībās vai šķērsot citu pašvaldību teritoriju, lai nokļūtu lidostās.

Pārvietošanās ierobežojumu ievērošanu svētku dienās un nedēļas nogalēs uzraudzīs 250 kontrolposteņi pie pašvaldību robežām, bet uz Lietuvas ceļiem un apdzīvoto vietu ielās dežurēs aptuveni 920 policijas patruļu - par 170 vairāk nekā parasti.

Policija arī raudzīsies, kā veikali ievēro jaunos tirdzniecības ierobežojumus.

Kontakti starp mājsaimniecībām būs aizliegti, izņemot ārkārtējus gadījumus, bet ģimenēm būs atļauts doties pastaigās svaigā gaisā savas pašvaldības robežās, netiekoties ar citu mājsaimniecību locekļiem. Divatā drīkstēs pastaigāties arī cilvēki, kas nepieder pie vienas mājsaimniecības.

No šodienas līdz 3.janvārim nebūs atļauti arī dievkalpojumi baznīcās, bet dievnami paliks atvērti, taču reliģiskās ceremonijas drīkstēs notikt tikai vienas ģimenes lokā, iepriekš vienojoties ar garīdznieku.

Eksperti aicinājuši cilvēkus atteikties no liekas veikalu apmeklēšanas, prognozējot, ka jauno ierobežojumu ievērošana ļaus līdz gadumijai uz pusi samazināt vienā diennaktī atklāto inficēšanās gadījumu skaitu.

Kā uzsvērusi premjere, Ziemassvētki šogad, iespējams, tiek gaidīti vairāk nekā jebkad, taču ierastā svētku svinēšana varētu veicināt jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Viņa atgādinājusi, ka slimnīcas pašlaik ir pārpildītas, mediķi noguruši un Lietuva "ik stundu zaudē vienu vai divus Covid-19 slimniekus un ik dienu arī tos, kuri būtu varējuši dzīvot, bet sarežģītās situācijas dēļ nav laikus saņēmuši nepieciešamo palīdzību".

Lietuva šobrīd ir viena no koronavīrusa vissmagāk skartajām valstīm Eiropā. Inficēšanās ar šo vīrusu valstī diagnosticēta kopumā 96 452 cilvēkiem, tā izraisītā slimība Covid-19 valstī prasījusi pavisam 863 cilvēku dzīvības, bet vēl 423 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits.

Slimnīcās pašlaik ārstējas aptuveni 2400 Covid-19 pacientu.

Pēc Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 15.decembrī Lietuvā bija 1214,7.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!