Foto: LETA
Lietuvā otrdien streiko apmēram desmit tūkstoši skolotāju.

Simtiem skolās daļa vai visi skolotāji nevadīs pirmās divas stundas, bet bērnudārzu audzinātāji vairākas stundas nestrādās.

Skolotāji pieprasa lielākas algas, skaitliski mazākas klases un lielāku kompensācijas fondu skolotājiem, kas dodas pensijā, aģentūrai BNS teica Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Audris Jurgelevičs. Viņš norādīja, ka protesta akcijā iesaistītas apmēram 400 izglītības iestādes.

Vienlaikus Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija paziņojusi, ka streikā piedalīsies apmēram 300 bērnudārzu un skolu no valstī esošajiem 2000 mācību iestāžu. Ministrijas aplēses liecina, ka apmēram 5000 jeb 14% no visiem skolotājiem plāno piedalīties protesta akcijā.

Daļa skolotāju plāno streikot arī ceturtdien.

Lietuvas valdības koalīcija pagājušajā nedēļā vienojās apmierināt daļu skolotāju prasību un piešķirt jomai papildu desmit miljonus eiro. Skolotāju ar viszemākajām algām darba samaksa nākamgad palielināsies par 7% pēc tam, kad šogad tā tika palielināta par 10%.

Tā dēvētais skolēna grozs jeb naudas daudzums, kas piešķirts viena bērna izglītībai, no 1.janvāra tiks palielināts par 34 eiro, bet skolotāju, kas dodas pensijā, maksājumu fonds pieaugs par 1,5 miljoniem eiro.

Tomēr skolotāju arodbiedrību vērtējumā tādas izmaiņas nav pietiekamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!