Pēc ilgām diskusijām Lietuvas Seims otrdien nolēma atļaut Lietuvas karavīriem piedalīties ASV vadītajās operācijās Irākā humānu misiju pildīšanā, ziņo aģentūra ELTA.
Uz pusgada periodu Irākā varētu tikt nosūtīti 10 loģistikas speciālisti un seši militārie mediķi.

Par karavīru nosūtīšanu bija 59 deputāti, 13 pret, bet divi atturējās.

Lietuvas aizsardzības ministrs Lins Linkevičs pavēstīja, ka 16 cilvēku nosūtīšana uz Irāku valsts budžetam izmaksās 604 000 litu. Nauda tiks piešķirta no valsts aizsardzībai atvēlētajiem līdzekļiem.

Arī Igaunijas valdība otrdien akceptēja un nosūtīja izskatīšanai parlamentā likumprojektu, kas ļauj izmantot Igaunijas aizsardzības spēku vienības, lai pildītu Igaunijas saistības drošības garantēšanas misijā Kuveitā, Katarā un Irākā pēc militārā konflikta noslēgšanās.

Igaunijas Aizsardzības ministrija ierosināja piešķirt tai tiesības nosūtīt līdz 55 militārpersonām uz misijas reģionu, kuras tur uzturētos vienu-sešu mēnešu rotācijas periodu. Aizsardzības ministrija vēlas arī saņemt pilnvarojumu piedalīties šajā misijā vienu gadu.

Kā teikts likumprojekta paskaidrojumā, aizsardzības spēku vienības izmaksas pirms misijas un tās laikā tiktu segtas no papildbudžeta.

Arī Latvijas Saeima pagājušajā nedēļā piekrita nodomam sūtīt karavīrus uz Irāku miera misiju pildīšanai pēc kara aktīvās fāzes.

ASV lūgušas Baltijas valstis, tāpat kā daudzas citas demokrātiskās valstis, apsvērt iespēju dot savu ieguldījumu drošības un stabilitātes garantēšanā Irākā pēc militārā konflikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!