Foto: DELFI

Lietuva šodien svin Neatkarības atjaunošanas dienu - 24.gadskārtu, kopš toreizējā Lietuvas Augstākā Padome jeb Atjaunotais Seims pieņēma aktu par valstiskās neatkarības atjaunošanu.

Prezidente Daļa Grībauskaite šai dienā aicinājusi lietuviešus būt vienotiem un izvirzīt sev pēc iespējas vairāk kopīgu mērķu, par svarīgāko mērķi allaž uzskatot Lietuvas brīvību. "Ticēsim savai valstij un leposimies ar to!" viņa rakstījusi savā tīmekļa vietnē.

Būtisks svētku akcents šogad ir solidaritātes apliecinājumi Ukrainai, kas izskanējuši gan no svinīgās Seima sēdes tribīnes, gan pausti īpašā atbalsta akcijā Viļņas Luķišķu laukumā.

Vēsturē šī diena tiks ierakstīta arī ar to, ka Lietuvas vārds tajā pirmo reizi atskanējis no kosmosa. Viens no abiem pirmajiem Lietuvas nanopavadoņiem - "LitSat-1", kas februāra beigās tika palaists atklātā kosmosā, - sekmīgi pārraidījis uz zemi trīs visas sabiedrības balsojumā izvēlētus vārdus lietuviešu valodā - "Lietuva mīl brīvību".

Svētku pasākumi Viļņā sākās ar ziedu nolikšanu pie pieminekļa "Vēsts" Neatkarības laukumā iepretī Seima ēkai. Plkst.10 Lietuvas parlaments pulcējās uz svinīgu sēdi, kuras atklāšanā ar klusuma brīdi tika godināta bojāgājušo Maidana aizstāvju piemiņa.

Kā savā runā uzsvēra Seima spīkere Loreta Graužiniene, pēdējā laika notikumi Ukrainā vedina apzināties, cik svarīga Lietuvai ir brīvība un ko lietuvieši pārdzīvojuši ceļā uz neatkarību.

Tiesa gan, mediji atzīmē, ka svinīgajā sēdē nav iztikts bez smieklīgas nots - spīkerei sākot runu, tā vispirms atskanējusi franču valodā, jo operatoru kļūmes dēļ visai sēžu zālei pašas runas vietā pieslēgts franču tulkojums, bet kļūme ātri novērsta.

Seima sēdes dalībnieki kopīgi skandējuši vārdus "Lietuva mīl brīvību", kas pārraidīti virs Lietuvas 400 kilometru augstumā lidojošajam pavadonim vienotā korī ar ierakstiem, kuros šos vārdus kopīgi skandē tūkstošiem lietuviešu, tostarp skolasbērni, ārzemju lietuviešu kopienas un Lietuvas bruņoto spēku vienības.

Šis kopīgais mīlestības apliecinājums atgriezās no kosmosa pusdienlaikā, triju Baltijas valstu karogu pacelšanas ceremonijā Neatkarības laukumā. Tūlīt pēc tam Viļņas Ģedimina prospektā notika Lietuvas bruņoto spēku orķestra un Goda sardzes rotas svētku parāde.

Viļņā bija sarīkota arī Ukrainas demokrātisko centienu atbalstam un brīvības cīnītāju godināšanai veltīta pilsoniskā akcija "Viena sirds", kuras laikā galvaspilsētas Luķišķu laukums tika apjozts ar sirds formā izvilktiem audekliem Lietuvas un Ukrainas karogu krāsās.

Tūkstošiem cilvēku pa Ģedimina prospektu devās gājienā no Seima līdz Viļņas katedrālei, kur notika mise, pateicoties Dievam par valstij dāvāto brīvību.

Dienas vidū visi interesenti varēja atvērto durvju stundās apmeklēt Seima ēku, kur norisinājās dokumentālo filmu skate, pašdarbības kolektīvu koncerti un radošās darbnīcas bērniem.

Neatkarības atjaunošanas dienu noslēgs svētku koncerts Viļņas Katedrāles laukumā.

11.martam veltīti pasākumi šodien notiek visā Lietuvā.

"Lietuvas Republikas Augstākā Padome, pauzdama tautas gribu, nolemj un svinīgi pasludina, ka tiek atjaunota 1940.gadā svešu spēku apturētā Lietuvas valsts suverēno pilnvaru izpilde un no šā brīža Lietuva atkal ir neatkarīga valsts," teikts aktā "Par neatkarīgas Lietuvas valsts atjaunošanu", kas tika pieņemts vēlā 1990.gada 11.marta vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!