Foto: AFP/Scanpix

Lietuva otrdien svin Valsts atjaunošanas dienu - 98.gadskārtu, kopš pieņemts akts par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku.

1918.gada 16.februārī Lietuvas padome parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Otrdienas rītā Lietuvas valsts vadītāji Viļņas Rasu kapsētā godinās Neatkarības akta parakstītāju piemiņu.

Vēlāk prezidente Daļa Grībauskaite pasniegs Lietuvas un ārvalstu pilsoņiem valsts apbalvojumus par nopelniem Lietuvas labā.

Viļņā pirmo reizi šai dienā notiks jauniešu gājiens "Pa Lietuvas valsts ceļu", kurā piedalīsies aptuveni 800 skolēnu ar skolotājiem no visas Lietuvas.

Pusdienlaikā Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils, kā allaž šai dienā, tiks svinīgi uzvilkti visu triju Baltijas valstu karogi.

Viļņas katedrālē notiks Valsts atjaunošanas dienai veltīta mise.

Svinīgs atceres brīdis paredzēts arī pie nama Viļņā, kur pirms 98 gadiem tika parakstīts Lietuvas Neatkarības atjaunošanas akts.

Prezidenta pilī tiks svinīgi pasniegtas šā gada Nacionālās kultūras un mākslas prēmijas.

Vakarpusē Viļņas Ģedimina prospektā no Katedrāles laukuma līdz Vinca Kudirkas laukumam pie valdības ēkas par godu 16.februārim tiks iedegti 16 simboliski ugunskuri, pie kuriem aicināti kopīgi sildīties gan Viļņas iedzīvotāji, gan pilsētas ciemiņi.

Vakarā Lietuvas Nacionālajā filharmonijā notiks svinīgs koncerts "Rota Tēvzemei", kura aizgādne ir prezidente.

Plašs brīvdabas koncerts "Svinēsim brīvību!" paredzēts Katedrāles laukumā.

Jauns pasākums plašajā svētku programmā šogad ir jauniešu gājiens "Pa Lietuvas valsts ceļu", bet tā rīkotāji - Viļņas pašvaldība, Lituānistu apvienība un Lietuvas vēstures skolotāju asociācija - cer, ka tas kļūs par iecienītu tradīciju.

Gājiena maršrutā atspoguļota Lietuvas vēsture gadsimtu garumā. Tas sāksies senās Lietuvas valsts centrā - Šventaraģa ielejā, pie Valdnieku pils un Viļņas Katedrāles, kur dalībniekus sveiks un pavadīs ceļā galvaspilsētas mērs Remiģijs Šimašus. Tālāk jaunieši dosies uz Neatkarības atjaunošanas akta parakstītāju namu, kur viņus uzrunās bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus, bet pie Lietuvas Nacionālās filharmonijas viņi tiksies ar pirmo atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītāju profesoru Vītautu Landsberģi.

Pēc tam gājiens virzīsies uz Rasu kapsētu, kur pie Lietuvas nacionālās atmodas tēva Jona Basanaviča kapa jaunieši nodziedās Lietuvas himnu.

Gājiens noslēgsies pie Viļņas Rātsnama, kur dalībniekus gaidīs Artūra Novika džeza skolas ansambļa koncerts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!