Foto: Shutterstock

Lietuvas Ģenerālprokuratūra nodevusi Viļņas apgabaltiesai krimināllietu, kurā augstam Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbiniekam izvirzītas apsūdzības spiegošanā.

Apsūdzētais kopā ar citām personām mēģinājis savervēt Lietuvas Vadības apsardzes departamenta darbiniekus, kuri varētu ierīkot noklausīšanās iekārtas prezidentes Daļas Grībauskaites kabinetā un rezidencē.

Krievijas FDD Kaļiņingradas apgabala pārvaldes Izlūkošanas nodaļas vecākais operatīvais īpašo uzdevumu pilnvarotais N.F. tiks tiesāts par spiegošanu, dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu izmantošanu un daudzkārtēju nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, piektdien paziņojusi prokuratūra

Saskaņā ar lietas materiāliem, minētais ārvalstu izlūkdienesta darbinieks kopā ar citu Krievijas pilsoni, tās pašas FDD nodaļas priekšnieku I.G., un Lietuvas pilsoni V.S. no 2011. gada oktobra līdz 2014. gada beigām, tiekoties vairākās ārvalstīs, vervējuši Lietuvas pilsoņus un mudinājuši viņus spiegot – vākt informāciju un nodot to ārvalstu izlūkdienestam. N.F arī aktīvi piedalījies šādas darbības organizēšanā un maksājis par šo informāciju.

Apsūdzības izvirzītas par darbību organizētā grupā.

Tiesai nodota tikai N.F. lieta. Kā norāda prokuratūra, attiecībā uz citām personām vēl turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Prokuratūras rīcībā esošā informācija liecina, ka spiegošanai dažādos laikos atsevišķi vervēti vairāki Lietuvas pilsoņi, kas ieinteresējuši Krievijas FDD saistībā ar savu agrāko darba pieredzi un plašiem sakariem ar bijušajām un esošajām dažādu Lietuvas iestāžu amatpersonām. Viņiem formulēti uzdevumi par atlīdzību naudā vākt un nodot informāciju, kas saistīta ar Vadības apsardzes departamenta darbiniekiem, viņu darba organizēšanu, detalizētu kontaktinformāciju, profesionālajām un personiskajām īpašībām, kā arī Vadības apsardzes departamenta sargāto Lietuvas valsts vadītāju personisko un telpu apsardzi, tās tehnisko nodrošinājumu un citiem līdzīgiem jautājumiem.

"Īpaša uzmanība veltīta iespējai iegūt jebkādu privātu, tehnisku un cita veida informāciju par prezidentes personisko, darba un dzīvojamo telpu apsardzi, un nodibināt sakarus ar darbiniekiem, kas paši ar to nodarbojas un uzrauga drošības sistēmas. Viņus cerēts savervēt, lai slepeni ierīkotu prezidenta pilī un prezidentes dzīvojamajās telpās īpašas noklausīšanās iekārtas," norādīts prokuratūras paziņojumā.

Izmeklēšanas gaitā iegūti dati, ka apsūdzētais un personas, kas darbojušās kopā ar viņu, centušās iegūt pēc iespējas izsmeļošāku informāciju arī par esošajiem un bijušajiem Lietuvas Valsts drošības departamenta (VDD) darbiniekiem, par ziņām, kas varētu viņus kompromitēt, par konkrētiem bijušajiem iestāžu vadītājiem, operatīvo dienestu darbinieku sabiedrisko organizāciju biedriem un ar viņiem saistītām personām.

Vervējamie apgādāti ar nepieciešamajiem tehniskajiem līdzekļiem, viņiem sniegtas konsultācijas, instrukcijas, dota nauda saziņas līdzekļiem un citam aprīkojumam, kā arī trešo valstu vīzu iegādei.

Kā norāda Ģenerālprokuratūra, Lietuvas pilsoņi, kurus mēģināts savervēt, rīkojušies pilsoniski un atbildīgi un būtiski palīdzējuši pasargāt savu valsti no apdraudējumiem, ko varēja radīt ārvalstu spiegu darbība.

Krievijas izlūkdienesta darbinieks tika aizturēts tranzītvilcienā, cauri Lietuvai braucot no Kaļiņingradas apgabala uz Baltkrieviju, un kopš pagājušā gada 29. aprīļa atrodas Luķišķu izmeklēšanas izolatorā Viļņā

Lietuvā par spiegošanu Baltkrievijas labā notiesāts bijušais valsts uzņēmuma "Oro navigacija" darbinieks Romualds Lipskis, kuram piespriests piecu gadu cietumsods, un bijušais Lietuvas Bruņoto spēku paramediķis Andrejs Ošurkovs, kas sodīts ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!