Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien reģistrējusi pilsoņu iniciatīvas grupu, kas centīsies panākt, lai Seims izskata likumprojektu, kas paredzētu atcelt pērn novembrī pieņemto likumu, kurš reglamentē bēgļu pārcelšanu uz Lietuvu.

Lai parlamentam šī iniciatīva būtu jāapspriež, grupai divu mēnešu laikā jāsavāc vismaz 50 000 balsstiesīgo Lietuvas iedzīvotāju paraksti.

2015. gada 26. novembrī Lietuvas Seims pieņēma likumu par grozījumiem Ārvalstnieku tiesiskā statusa likumā, paverot iespēju pārcelt uz Lietuvu bēgļus no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vai trešajām valstīm.

Jaunajā likumā norādīts, ka ārvalstnieku pārcelšana veicama sadarbībā ar citām ES dalībvalstīm, trešajām valstīm, Eiropas Savienības institūcijām vai starptautiskajām organizācijām. Lēmumu par ārvalstnieku pārcelšanu uz Lietuvu pieņem valdība, savukārt Migrācijas departaments lemj par katras konkrētās atlasītās personas pārcelšanu.

Likumā ietverts arī jauns pants par pagaidu uzturēšanās atļauju izdošanu ārvalstniekiem, kuri nevar atstāt Lietuvu humanitāru iemeslu dēļ. Tādos gadījumos atļaujas tiek izdotas uz laiku līdz vienam gadam ar tiesībām strādāt.

Dokumentā arī paredzēts, ka patvēruma pieprasītāji var tikt izmitināti ne tikai Lietuvas Ārvalstnieku reģistrācijas centrā, bet arī citās izmitināšanas vietās valdības vai tās pilnvarotas institūcijas noteiktā kārtībā.

Kā izteicies viens no iniciatīvas grupas locekļiem, Lietuvas 1990. gada Neatkarības akta parakstītājs Zigms Vaišvila, Seima pieņemtie likumdošanas grozījumi rada valstī tiesisku haosu un konfrontē nelegāli Lietuvā iebraukušos cilvēkus ar Lietuvas pilsoņiem. "Likumi būtu jāpieņem apdomīgāk," viņš piebildis.

Lietuvai paredzēts divu gadu laikā uzņemt kopumā 1105 bēgļus no tādām izcelsmes valstīm kā Sīrija, Irāka un Eritreja. Lielākā daļa no viņiem tiktu pārcelti no Itālijas un Grieķijas, neliela daļa arī no Turcijas. Lietuva noskaņota pieņemt galvenokārt ģimenes, kas bēgušas no Sīrijas un Irākas. Pirmā irākiešu ģimene Lietuvā no nometnes Grieķijā ieradās decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!